Ook Kapelle overweegt tegels met kabelgoot: geen slingerende kabels over straat

KAPELLE –  Kapelle wil het gebruik van duurzame energie aanmoedigen. Wie elektrisch rijdt moet de auto kunnen opladen met zelfopgewekte stroom van zonnepanelen. Maar dan zijn er wél speciale stoeptegels nodig om de kabels weg te werken. Net als in Borsele en op Goeree.

door: Han Verbeem

Kapellenaren die elektrisch rijden moeten de accu van hun auto via eigen zonnepanelen kunnen opladen. De Kapelse raad schaart zich unaniem achter een oproep van CDA en D66. Laden met eigen stroom is voor de automobilisten vaak goedkoper en praktischer, vinden de partijen.

Openbare weg

Wie geen eigen parkeerplaats heeft en de auto aan de openbare weg moet parkeren, loopt wel tegen een probleem aan. Simpelweg de auto aansluiten op een kabel vanuit huis is geen optie, aldus raadsleden Maarten Hage (CDA) en Marc van Opstal (D66). Want de gemeente wil geen slingerende kabels over straat. De twee dienen een motie in die het college de opdracht geeft alternatieven te onderzoeken.

EV-kabelgoten

Zo bestaat er een systeem, waarbij kabels zijn weggewerkt in het trottoir met zogeheten EV-kabelgoottegels. In Borsele en op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee zijn daar al goede ervaringen mee, merken de raadsleden op.

Uitvoeringsplan vóór maart

Wethouder Siwart Macintosh belooft de raad om nog vóór de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 een uitvoeringsplan te presenteren. Ook mogelijke andere, duurzame oplossingen worden nader onderzocht. Daarbij moet ook duidelijk zijn hoeveel de EV-tegels de gemeente gaan kosten. Inwoners die dergelijke tegels voor de deur willen hebben, moeten waarschijnlijk meebetalen.

Foto: met een kabelgoot zijn de kabels voor het opladen van elektrische auto’s makkelijk weg te werken in het trottoir. (Foto: gemeente Kapelle / motie CDA-D66)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden