Ook raad Reimerswaal unaniem tegen landelijk stikstofbeleid

KRUININGEN – De raad van Reimerswaal is unaniem tégen uitvoering van het landelijk stikstofbeleid, dat de doodssteek betekent voor de agrarische sector in Zeeland. Dinsdag is een motie van CDA door alle raadspartijen aangenomen. De verklaring gaat naar de provincie, Zeeuwse gemeenten Tweede Kamer en naar het waterschap.

door: Han Verbeem

Zeeland moet 32 procent stikstof reduceren en dat gaat ook CDA Reimerswaal veel te ver. “Het gaat om een landschap dat mede wordt gecreerd door boeren, waar veel gezinnen afhankelijk zijn van de sector.” Het CDA wil dit beleid niet steunen. “Het is weggegooid geld en de agrarische beroepsgroep wordt een toekomst onthouden.” Buteijn wil een “behoud van perspectief voor mensen die in Zeeland willen blijven boeren, in de mooiste provincie van Nederland.” We mogen niet akkoord gaan met deze kaalslag, aldus raadslid Buteijn. Ook omdat de gevolgen voor natuur en water volgens hem onvoldoende onderzocht.

Goed signaal

Ook andere partijen staan achter dit steuntje in de rug voor de sector. “Het is een goed signaal”, zegt raadslid Wielaard van Leefbaar Reimerswaal. Hij wil ook het waterschap betrekken bij de actie. Het SGP constateert dat boeren tegenwoordig als criminelen worden beschouwd.

Rode plekken

Andries Jumelet (ChristenUnie) merkt op dat het beperken van stikstof wel nodig is, “wil de maatschappij de schepping van Gods hand aan andere generaties kunnen overdragen.” De rode, stikstofgevoelige plekken op de kaart van Nederland zijn vooral industriegebieden – en niet landbouwgebied. Bovendien is Zeeland vooral akkerbouwgebied en de stikstofuitstoot betreft vooral veehouderij, benadrukt Jumelet.

Foto: Protesterende boeren op de snelweg (Pixabay)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden