Ook Reimerswaal akkoord met stroomgatpaaltjes: ‘Volgend jaar in álle Zeeuwse gemeenten’

KRUININGEN – De gemeente Reimerswaal stelt 5.600 euro beschikbaar voor een bijzonder project van het Watersnoodmuseum. Op de plaatsen van de dijkdoorbraken bij Kruiningen, in de rampnacht van 1953, komen zeven paaltjes te staan die de stroomgaten markeren. Zo blijven de historische locaties zichtbaar voor huidige en toekomstige generaties.

door: Han Verbeem

Tijdens de Ramp zijn in het gebied van de huidige gemeente Reimerswaal 77 mensen om het leven gekomen. De zeven paaltje van basaltsteen komen boven op de Westerscheldedijk te staan, daar waar het water door de dijk de polders in- en uitstroomde. Dat gebeurde met zoveel kracht, dat diepe stroomgaten ontstonden. Pas op 6 november van 1953 is het laatste Zeeuwse dijkgat gedicht, bij Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland. Hier staat al een herdenkingspaaltje, ook op Tholen en Sint Philipsland, op Goeree-Overflakkee en in West-Brabant zijn ze te zien.

Bij alle 96 stroomgaten in 2023

Het paaltjesproject is een idee van auteur Koos Hage uit Stavenisse. Zijn Atlas van de watersnood 1953 vermeldt alle stroomgaten in het rampgebied. In totaal zijn dat er 96. Directeur Siemco Louwerse van het nabijgelegen Watersnoodmuseum verwacht dat nog vóór de herdenkingen van volgend jaar bij alle voormalige dijkgaten van een paaltje zijn voorzien. Dan is het zeventig jaar geleden dat de Ramp plaatsvond, in de nacht van 31 januari op 1 februari van 1953. Overige Zeeuwse gemeenten nemen binnenkort daarover een besluit en de directeur heeft goede hoop, na “het mooie voorbeeld van Reimerswaal.”

Herinneren, herdenken, waarschuwen

De stroomgatpaaltjes hebben een drieledige betekenis, benadrukt directeur Louwerse. “De stroomgatpaaltjes herinneren aan een belangrijk moment van de Nederlandse geschiedenis en venster in de historische canon”, zegt Louwerse. Tegelijk is de plaats van de dijkdoorbraak een herdenkingsplaats voor de overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers van de Ramp. En tenslotte dienen de paaltjes als waarschuwing voor de huidige en toekomstige generaties: de dijken moeten op sterkte blijven om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt. “De strijd tegen het water gaat door.”

Foto: Een stroomgatpaaltje op de dijk bij Ossendrecht. (Watersnoodmuseum)

Luister hieronder naar het interview wat verslaggever Han Verbeem had met burgemeester José van Egmond met reactie van Siemco Louwerse (Watersnoodmuseum)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden