Open Monumentendag 2022

Bevelanden – Zaterdag 10 en zondag 11 september wordt de 36e editie van de Open Monumentendag gehouden. In heel Nederland openen monumenten gratis hun deuren voor het publiek, ook op de Bevelanden. Het thema van de Open Monumentendag 2022 is: duurzaamheid.

De Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités. De bedoeling van het jaarlijks terugkerend evenement is de aandacht voor monumenten te vergroten door dit Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor het publiek en daarmee te behouden.

Op Noord-, en Zuid-Beveland worden net als elders in Nederland diverse activiteiten georganiseerd en zijn monumenten geopend voor het publiek.

Borsele

In Ovezande geeft op een speciale manier aandacht aan het thema duurzaamheid door aandacht te schenken aan het achtste werk van Barmhartigheid; de zorg voor de schepping. De RK-Kerk is zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Tegelijkertijd is er een ‘Doe en Beleef’-activiteit ten behoeve van de Voedselbank en Dorpsmoestuin Ovezande; Ovezande Hapt en Stapt.

‘Ovezande Hapt en Stapt’ is activiteit voor jong en oud. Er kan vanaf 13.30 uur gestart worden vanaf de kerk. Met uw deelnemerskaart doet u al wandelend mee met een groene fotopuzzeltocht, waarbij u onderweg proeverijtjes en groene opdrachten tegen komt. Uiteraard komen we in de Dorpsmoestuin en de vlinderidylle, maar er zijn nog meer verrassende plekjes.
Rond 15.30 uur verwachten we iedereen weer terug bij de kerk. Dan sluiten we Ovezande Hapt en Stapt samen af met een gezellig samenzijn waarbij pannenkoeken, wafels en een drankje te koop zijn. Een routekaart met alle proeverijen inbegrepen kost € 2. De opbrengst hiervan is voor de voedselbank en dorpsmoestuin. Met Ovezande Hapt en Stapt willen we iedereen op een leuke manier kennis laten maken met alles wat groeit en bloeit in onze directe omgeving en tegelijkertijd het goede doel steunen. Uiteraard kunnen ook mensen van buiten Ovezande in Ovezande komen Happen en Stappen.

Goes

Goes opende als eerste Bevelandse gemeente de Open Monumentendag. De officiële opening vond plaats vrijdag en werd verricht door wethouder Martijn Vermeulen bij molen De Koornbloem aan de Paardeweg in Goes. Samen met molenaar Jasper Boonman werd de molen in gang gezet. Leerlingen van de Bisschop Ernstschool uit de Goes Polder begroeven samen met de wethouder en molenaar een tijdcapsule.

In Goes zijn tijdens Open Monumentendag verschillende activiteiten en openstellingen van monumenten. Een overzicht staat vermeld op de website van de gemeente.

Kapelle

In Wemeldinge is zaterdag de Maartenskerk geopend. De kerk kan bezichtigd worden vanaf 10.00 uur. Om 12.15 uur zal Robbert Nijsse het orgel bespelen, gevolg om 13.30 uur door een optreden van het Allauda Kwartet. De Maartenskerk is geopend tot 15.00 uur. Bezoekers mogen rekenen op een warme ontvangst met koffie en wat lekkers.

Noord-Beveland

Noord-Beveland mag zich als eindeloos eiland gelukkig prijzen met een ruim aanbod van monumenten. Molens, gedenkstenen en een rijke historie waar menigmaal het wassende water centraal stond.

Reimerswaal

Inwoners van Bath vertellen bezoekers over de rijke historie van hun dorp. Er worden twee verschillende rondleidingen gegeven en een puzzeltocht door het gebied van de Groene Kamers van Rilland. De Groene Kamers van Rilland herbergt een interessante ontstaansgeschiedenis. De rijke, robuuste natuur wordt hier afgewisseld met landbouw en opwekking van duurzame wind-, en zonne-energie.

Foto: Maartenskerk in Wemeldinge

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden