Pas op! Broedende buizerds

KWADENDAMME – Een agressieve buizerd valt mensen aan op de Grote Reinoutsedijk. Waarschijnlijk heeft het dier een nest daar en ziet het hardlopers of fietsers als mogelijke bedreiging waarop het aanvalt. Een aanval kan behoorlijke wonden opleveren.

Het overkwam Ad Schenk maandagmorgen toen hij halverwege de Grote Reinoutsedijk vanachter aangevallen werd door een buizerd. De voormalig wethouder van de gemeente Borsele hield een paar flinke schrammen op zijn hoofd over aan de ontmoeting met de roofvogel. Via zijn Twitter-account riep hij mensen op voorzichtig te zijn.

Beschermde status

De buizerd was eerder een beschermde vogel omdat de populatie terugliep maar het laatste decennium komt de vogel die stamt uit de familie van de havikachtigen, weer algemeen voor. In Nederland alleen zijn 10.000 broedparen. De broedtijd van de vogel loopt van maart tot juli. In mei leggen de vrouwtjes gemiddeld vier eieren in een nest hoog in de bomen.

Agressieve roofvogel

Zodra de eieren gelegd zijn of uitgekomen ziet de buizerd hardlopende of fietsende mensen als een mogelijke bedreiging voor het nest en zet de aanval in. In duikvlucht komen de roofvogels op hun prooi af. In de meeste gevallen komen de slachtoffers met de schrik vrij maar wel met de nodige verwondingen. Een buizerdaanval afslaan kan door vooral rustig te blijven, het dier aan te kijken, jezelf zo groot mogelijk maken, roepen en lawaai maken, met de armen zwaaien en in de handen klappen. In veel gevallen schrikken buizerds hiervan en stopt de aanval.

Mensen wordt doorgaans aangeraden zodra een aanval in een gebied heeft plaatsgevonden alert te blijven. Schenk heeft het voorval gemeld bij de gemeente Borsele. Zij nemen contact op met weg-, en terreinbeheer om polshoogte te nemen en eventueel waarschuwingsborden te plaatsen om herhaling te voorkomen.

Foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden