Peter Oreel uit Yerseke opnieuw Nederlands Kampioen Oestersteken

ROTTERDAM – Peter Oreel mag zich Nederlands Kampioen Oestersteken noemen nadat hij maandag, opnieuw, het kampioenschap won bij de opening van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam 2021. Oreel heeft een reputatie als het gaat om oestersteken. Menigmaal wist hij de afgelopen jaren vriend en vijand achter zich te laten in deze competitie waarin zo snel mogelijk 30 platte Zeeuwse oesters vakkundig geopend moeten worden. 

Het Wijntheater in Rotterdam is afgeladen vol als de kandidaten beginnen aan het oestersteken. Het draait niet alleen om snelheid. De jury die bestaat uit directeur Inge Bruijnooge van Adri & Zoon, culinair journalist Felix Wilbrink van de Telegraaf en Piet Janssens, oprichter van het NK Oestersteken, let ook op aanwezigheid van gruis, cut meat, presentatie en schoonheid van het plateau oesters.

In totaal namen twintig deelnemers aan het kampioenschap deel. Freek Albregts werd kampioen bij de Belgen. De jury stak haar bewondering voor de prestaties van de deelnemers niet onder stoelen of banken. Zij lieten merken onder de indruk te zijn geweest van het hoge niveau van het oestersteken dit jaar.

De Nederlandse en Belgische Kampioenschappen Oestersteken werden aaneen gepraat door het enthousiaste presentatiekoppel Barend Havenaar (oesterman) en Barbara Verbeek (register vinoloog).

Bij de kookwedstrijd Bocuse d’Or ging de hoofdprijs naar Kees Visser en zijn commis Jeffrey Buijl, beiden van restaurant Cristo in Zierikzee. Zij gaan volgend jaar maart Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese Kampioenschappen in Boedapest.

Foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden