Zeeuwse havens krijgen 2,5 mln euro voor strijd tegen criminaliteit

HEINKENSZAND – De havens van Vlissingen/Borsele, Terneuzen en Moerdijk krijgen samen een bedrag van 2,5 miljoen euro van het rijk. Het geld is bedoeld om in te zetten in de strijd tegen de criminaliteit.

Het gaat om een eenmalig bedrag, dat gebruikt zal worden om terreinen van de havens veiliger te maken. Denk aan het vernieuwen en uitbreiden van de zogenoemde ANPR-camera’s. Dat zijn camera’s die kentekens van voertuigen registreren. Daarnaast zal het geld worden ingezet voor de installatie van biometrische toegangscontroles (bijvoorbeeld gezichtsherkenning) bij de terminals.

Incidenteel

“Wij zijn al jaren bezig met de aanpak van ondermijning in onze zeehavens”, zegt de voorzittter van de Havendriehoek, Gerben Dijksterhuis. “Om financiële redenen kunnen we maar een beperkt aantal zaken doen. Tegelijkertijd zien we ook dat er meer moet gebeuren.  Deze 2,5 miljoen is een flinke steun in de rug, daarmee kunnen we echt stappen gaan maken.” Dijksterhuis benadrukt dat dit geld een opmaat is naar een landelijk plan, waarbij structureel meer middelen vrijkomen voor de bestrijding van criminaliteit in de havens.

Lobbyen

Die structurele middelen zijn nodig voor extra personeel. En denk dan vooral aan extra politiemensen in de havens. “Je kunt van dit geld geen extra mensen inzetten”, zegt Dijksterhuis. “Daar zal in de toekomst meer geld voor vrijgemaakt moeten worden. In onze Havendriehoek Vlissingen/Borsele, Terneuzen en Moerdijk  hebben we maar enkele politiemensen. Als je dat afzet tegen andere havens, dan weet je dat dat niet kan. De politie beseft dat ook en is aan het lobbyen om daar meer middelen voor te krijgen. Bij douane en marechaussee is al wel flink ingezet op extra capaciteit en dat zien we ook terug.”

Waterbedeffect

Als de controles in de havens van Antwerpen en Rotterdam worden geïntensiveerd, bestaat altijd het risico dat criminelen hun logistieke stromen zullen verleggen naar Zeeland. Met de maatregelen die nu genomen kunnen worden, wil Dijksterhuis vooral ook dat zogenoemde ‘waterbedeffect’ voorkomen.

foto: Een politiehond zoekt naar drugs in een container (© Omroep Zeeland)

Dit is een bijdrage van Streekomroep De Bevelanden

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden