PvdA-raadslid weigert coalitieakkoord Reimerswaal te tekenen wegens genderstandpunt

KRUININGEN – Het Reimerswaalse PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele stemt tegen het coalitieakkoord, als de in haar ogen discriminerende passage over diversiteit in het akkoord blijft staan. Deze is volgens Sinke-Oele in strijd met het gelijkheidsbeginsel in de Grondwet én met haar geweten. De PvdA is één van de partijen in de nieuwe coalitie, het raadslid neemt een minderheidsstandpunt in.

door: Han Verbeem

Het hete hangijzer is de zin: ‘We gaan niet mee in de trend om alle inwoners genderneutraal te benaderen’. Deze formulering in het akkoord tussen SGP, Leefbaar Reimerswaal en PvdA zorgde twee weken geleden voor commotie bij LHBTI-belangenorganisaties. Het bewust negeren van het genderdebat en het afdoen als een ’trend’ wordt door homobelangenorganisaties als weinig respectvol ervaren. Omdat de PvdA vervolgens meer tijd nodig had voor intern beraad is de installatie van het nieuwe college een week uitgesteld.

Alleen in haar kritiek

Sinke-Oele was niet betrokken bij de totstandkoming van het akkoord, zegt ze. En ze neemt nadrukkelijk afstand van de passage, die volgens haar discriminerend is voor homo’s en transgenders. De SGP zou de tekst hebben ingebracht in het akkoord, om de nadruk te leggen op de Bijbelse normen over gezin en seksualiteit.

Het raadslid staat naar haar zeggen binnen de Reimerswaalse PvdA-fractie alleen in haar kritiek. Haar partijgenoten zouden niet willen riskeren dat ze buiten de coalitie vallen door de kwestie aan de orde te stellen. “De zinnetjes zouden eigenlijk weinig voorstellen, kreeg ik te horen. Maar als ze inderdaad zo onbetekenend zijn, dan kunnen ze er toch uit?” Volgens het raadslid wil de PvdA daar niet aan. Daarom trok ze zelf een conclusie. “Voor anderen zegt de passage misschien niets, maar voor mij zegt het álles.”

Sinke-Oele verklaart dat ze in haar fractie onder grote druk is gezet om haar bezwaren opzij te zetten. Ze bevestigt dat door haar minderheidsstandpunt “een lastige situatie is ontstaan” binnen de PvdA-fractie. Sinke-Oele hoopt dat haar partijgenoten haar standpunt respecteren en accepteren. Ze is stellig en weigert “te tekenen bij het kruisje”, zo heeft ze maandag besloten. “Ik wil mijzelf recht in de spiegel kunnen blijven aankijken. Deze passage druist in tegen alles waar mijn partij voor staat.”

Getalsmatig komt de coalitie niet in gevaar als er één raadslid niet voor het akkoord stemt, de coalitie heeft een ruime meerderheid. Maar het kan wel voor scheve verhoudingen zorgen tussen de drie partijen SGP, Leefbaar Reimerswaal en de PvdA.

Volstrekt verkeerd signaal

Het vermelden van deze twee zinnen in het bestuursakkoord geeft volgens Sinke-Oele “een volstrekt verkeerd signaal af” en zou in het overwegend reformatorische Reimerswaal zelfs homo-intolerantie in de hand kunnen werken. “In Reimerswaal moet iedereen zichzelf kunnen zijn, ongeacht levenswijze of seksuele identiteit”, benadrukt ze. Sterker nog, de gemeente heeft volgens haar een plicht om de inwoners een maatschappelijk veilig leefklimaat te bieden.

Reformatorisch

De positie van LHBTI’ers in het streng-reformatorische Reimerswaal staat namelijk onder druk, constateert ze, zowel maatschappelijk als in het onderwijs. Vrijdagavond kwam een rapport van onderzoeksbureau Pointer in het nieuws, waaruit blijkt dat veel reformatorische scholen homoseksualiteit afwijzen. “Het is verschrikkelijk voor jongeren die niet uit kunnen komen voor hun geaardheid. Dat leidt tot depressies, vereenzaming en in uiterste gevallen tot zelfdoding.”

Weliswaar hijst de gemeente jaarlijks de Regenboogvlag op de internationale Coming Out Day van 11 oktober, maar dat gaat onopvallend. “Bijna met een gevoel van schaamte”, zegt Sinke-Oele. “Terwijl we als gemeente juist fier de vlag moeten hijsen, met opgeheven hoofden.”

PvdA-voorman Kees Verburg wil op dit moment niet inhoudelijk reageren en blijft bij het standpunt, dat zijn fractie in de loop van deze week met een schriftelijke reactie komt.

Foto: Marjolein Sinke-Oele bij het gemeentehuis van Reimerswaal in Kruiningen.

 

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden