Raad Borsele akkoord met bestuursprogramma komende vier jaar

HEINKENSZAND – De gemeenteraad van Borsele heeft maandag ingestemd met het bestuursprogramma voor de komende vier jaar. Dat gebeurde op de avond dat de drie wethouders (opnieuw) geïnstalleerd werden, net als drie ‘nieuwe’ leden van de gemeenteraad.

In het bestuursprogramma zijn de punten opgenomen die alle raadsfracties voor de komende vier jaar belangrijk vinden om aan te pakken. Denk onder meer aan woningbouw, leefbaarheid in de kernen, zoetwaterhuishouding, energietransitie, duurzaamheid en sociaal domein.

Handtekening

‘Schakelen met raad en daad’ is de titel van het bestuursakkoord. Het is geschreven door oud-burgemeester van Schouwen-Duiveland, Gerard Rabelink. Hij was de afgelopen maanden als (in)formateur verbonden aan de gemeente Borsele en sprak vanuit die rol met vertegenwoordigers van de zes raadsfracties. Zij hadden eerder allemaal hun handtekening onder het bestuursakkoord gezet. Wat nog niet wil zeggen dat daarmee de discussie over de onderwerpen gevoerd is. Integendeel. Verschillende partijen, verschillende zienswijzen. De inhoudelijke gesprekken zullen  nog gevoerd gaan worden in de raad. Het wachten is op de voorstellen die het college naar aanleiding van het plan gaat presenteren.

Raadsmeerderheid

Dat college ziet er overigens precies zo uit als de afgelopen jaren. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen werd de Lokale Partij Borsele (LPB) weliswaar de grootste, maar de zittende coalitiepartijen wonnen alle drie ook stemmen. Zo konden ze blijven leunen op een ruime raadsmeerderheid, zonder dat ze daar de LPB bij nodig hadden.

Positief kritisch

Daar werd maandagavond nog wel wat over gezegd, onder meer door LPB-fractievoorzitter Rien van Hekken. Hij verbaast zich er nog steeds over dat de coalitiepartijen niet voldoende vertrouwen in de LPB als partner hebben gehad, omdat de lokale partij anders stemde toen het ging om de locaties voor een AZC, supermarkt Lidl en de nieuwe brandweerkazerne. “Dat is toch alleen maar democratisch”, zo vroeg hij zich hardop af. Om verder te gaan: “Maar ik kom hier nu niet meer op terug. We kijken positief kritisch naar de toekomst.” Ook Roel Boekholt (VVD) en Annet van de Ree (D66) lieten weten dat ze de LPB een rol in het college hadden gegund.

Doorgeschoven

En zo zijn de zittende wethouders maandagavond opnieuw beëdigd: Arno Witkam (PvdA), Marga van de Plasse-Nagelkerke (CDA) en Kees Weststrate (SGP/CU). Omdat zij weer officieel doorschoven naar het college van B en W, moesten er ook drie vacante zetels in de raad worden opgevuld. Die drie leden zijn maandag ook beëdigd. Nieuw is gemeenteraadslid Cor Sandee van de Partij van de Arbeid. Hij neemt feitelijk de plaats in van Ingrid Brilleman. Zij had voor de verkiezingen al aangegeven te stoppen met het raadswerk. Verder zijn teruggekeerd in de raad Margriet Koeleman (CDA) en Henk van Hartingsveldt (SGP/CU).

Foto: De drie wethouders van de gemeente Borsele worden geïnstalleerd. Van links naar rechts: Arno Witkam (PvdA), Marga van de Plasse (CDA) en Kees Weststrate (SGP/CU). Op de rug: burgemeester Gerben Dijksterhuis. (© Streekomroep De Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden