Raadslid Reimerswaal wil geen grote pluimveebedrijven meer: ‘Kleiner en minder kwetsbaar voor ziekten’

YERSEKE / SCHORE – CU-raadslid Andries Jumelet ziet in de recente uitbraak van vogelgriep pleidooi voor de hervorming van de intensieve pluimveehouderij: minder dieren in een stal. De regelgeving is volgens hem té ver doorgeschoten en de economische belangen leidend zijn “We zijn als samenleving gedwongen om een stapje terug te doen”, benadrukt hij.

door: Han Verbeem

Jumelet schrikt van de aantallen: 76.000 legkippen die nu het loodje moeten leggen na de uitbraak van vogelgroep bij een legkippenbedrijf in Schore. Ook 260.000 eieren zijn woensdag geruimd door de Voedsel- en Warenautoriteit. Het gaat om de ontruiming van één bedrijf maar in de directe omgeving zijn vijf pluimveehouderijen gevestigd, allen in buurgemeente Reimerswaal – waar Andries Jumelet raadslid is. Hij raadslid volgt daarom met zorg de ontwikkelingen en pleit voor hervormingen.

Kwetsbaarheid

Eerder zwengelde Jumelet de PFAS-vervuiling in de Westerschelde aan, dat inmiddels hoog op de landelijke en internationale politieke agenda staat. Nu ziet de raadspoliticus in de ziekte-uitbraak ook aanleiding om de intensieve veehouderij kritisch onder de loep te nemen. Al vele jaren volgt hij met zorg de schaalvergroting in de veehouderij en de vogelpestuitbraak toont de kwetsbaarheid van bedrijven aan.

Luchtroosters

Al sinds oktober gelden verscherpte regels voor het houden van pluimvee, sinds de gevreesde ziekte onder vogels rondwaart. Op de dijken van de Westerschelde liggen de dode vogels her en der verspreid. Het vogelgriepvirus zou via luchtroosters zich in de stallen hebben verspreid. “Maar waar komt het virus vandaan? Van de vogels in de vrije natuur of van de pluimveebedrijven zelf? “

Niet ver genoeg

De getroffen pluimveehouderij in Schore geldt als een voorbeeldbedrijf dat de zaken op orde heeft, volgens de strenge dierwelzijnsnormen die de sector hanteert. Maar dat gaat voor de raadspoliticus niet ver genoeg. “Ze zullen het zeker goed menen maar zoveel dieren in een stal, dat kan niet gezond zijn en is zeker niet diervriendelijk”, is zijn stellige opvatting, Jumelet pleit daarom voor meer onderzoek en vooral voor een andere vorm van landbouw. Dat sluit ook aan op de noodzaak van stikstofreductie – pluimveehouderijen zorgen voor veel meer stikstofuitstoot dan de akkerbouw – benadrukt hij.

Structureel

Een kleinere productie levert de pluimveebedrijven minder geld op, stelt hij. “Maar dan hoeven ze tenminste geen tienduizenden kippen af te maken.” En het is niet de eerste keer dat de vogelgriep optreed. “Het is een structureel probleem. In Den Haag en Brussel kunnen ze niet om de signalen heen, die aantonen dat het ánders moet met de veehouderij.” 

Luister hieronder naar het interview van verslaggever Han Verbeem met Andries Jumelet, alsook eerdere berichtgeving inzake de vogelgriep in Schore uitgezonden door Omroep Zeeland.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden