KRUININGEN – Bij de Veerhaven in Kruiningen is in de nacht van donderdag op vrijdag een dode bruinvis aangespoeld. Het dode dier is ontdekt door omwonenden, waaronder gemeenteraadslid Marjolein Sinke-Oele. “Dit heb ik in twaalf jaar nog niet meegemaakt.”
door: Han Verbeem
Decennia geleden waren bruinvissen nog zeldzaam maar tegenwoordig zie je ze vaak in de Zeeuwse wateren. En bij een stevige wind willen ze wel eens aanspoelen, vooral in het voorjaar. Maar voor de gemeente Reimerswaal is het uitzonderlijk. “Ik heb het tot nu toe nog niet meegemaakt”, zegt raadslid Sinke-Oele, die al twaalf jaar in haar appartement aan de Veerhaven woont, waar ooit het pontje Kruiningen-Perkpolder voer.
Opgehaald
Het Reimerswaalse PvdA-raadslid hoorde van haar bovenbuurman dat er een ‘dolfijn-achtige’ vis in het wier langs de Veerhaven lag. Ze ter plaatse gaan kijken. “Dan is het gelijk een rondje voor mijn hondje”, zegt ze. Aangekomen bij het dier maakt ze wat foto’s maar blijft toch op afstand van het stinkende karkas, dat al in staat van ontbinding is. “Toen ik aan kwam lopen rook ik ‘m al.” Kort daarna is het karkas opgehaald door de EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren), die het voor onderzoek heeft meegenomen – zegt Sinke-Oele. Het dier blijkt overigens geen dolfijn maar een bruinvis, bevestigt Annemarie van den Berg, van SOS Dolfijn. “Dat kan je zien aan de spatelvormige tanden.” Ook hebben dolfijnen een spitsere snuit.
Noodweer
Bij de gemeente Reimerswaal staan ze te kijken van de vondst, want bruinvissen zijn in het deel van de Westerschelde bij Kruiningen een zeldzaamheid – aldus Carlo Schijvenaars. Mogelijk is de dolfijn door het noodweer van de afgelopen dagen verdwaald geraakt. De gemeente is niet de eerst aangewezen instantie die zich over aangespoelde dieren bekommert, merkt Schijvenaars op. “Alles buitendijks valt onder de verantwoordelijkheid van het waterschap. Die nemen vervolgens weer contact op met de EHBZ.”
SOS Dolfijn
Wandelaars die een nog levend zeezoogdier, zoals een bruinvis of dolfijn, op het strand aantreffen kunnen het beste gelijk bellen met het noodnummer van SOS Dolfijn (06-65098576). Dat nummer is dag en nacht bereikbaar. Tips: houd het blaasgat van een bruinvis aan de bovenkant vrij en leg het dier niet op de rug. Houd het dier koel met water en natte doeken en zorg voor schaduw. En zorg voor voldoende rust, hou nieuwsgierigen op afstand.