Regenboogambassadeurs Kapelle krijgen ‘stevige mail’ uit christelijke hoek, wethouder dreigt met aangifte tegen daders

KAPELLE – De twee kersverse Regenboogambassadeurs van Kapelle hebben een ‘stevige mail’ gehad vanuit christelijke hoek. “Dat komt wel even binnen”, zegt ambassadeur Maxim dinsdag als inspreker bij de raadsvergadering. Op de inhoud gaat hij verder niet in. Wethouder Annebeth Evertz aarzelt niet aangifte te doen bij bedreiging en agressie, benadrukt ze. Evertz wil haar LBTI-beleid voortzetten, “als het virus ons niet inhaalt.” Want door de coronacrisis komt van de uitvoering vooralsnog weinig terecht. 

Door: Han Verbeem

Kapelle heeft nog een lange weg te gaan, met de acceptatie van inwoners met een andere geaardheid. Deze zomer kwamen de ambassadeurs in het nieuws, nadat de gemeente aanvankelijk hun identiteit geheim wilde houden. Uiteindelijk zijn ze alsnog in de openbaarheid getreden. Maxim en François zitten nog steeds in de opstartfase van hun nieuwe functies. “Morgen gaan we in gesprek met een vertegenwoordiger van de kerkgemeenschap in Schore. En laatst spraken we nog de Miss Senior Zeeland”, zegt Maxim. Kennismaken, netwerken en vooral veel overleggen met maatschappelijke vertegenwoordigers in Kapelle. Het is belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen.

Moedig

Maxim en François krijgen complimenten van de raadsleden. “Heel moedig dat jullie hier staan”, zo reageert Pierre Kruizinga (ChristenUnie).. Andere raadsleden knikken instemmend. En de fractie van D66 wil weten wat nu het uiteindelijke doel is van de twee ambassadeurs. Voor de ambassadeurs is het lastig om dat te benoemen. “Al zouden we maar vijf mensen kunnen helpen, dan hebben we al veel bereikt”, zegt Maxim. Alles is winst, in een gemeente met besloten gemeenschappen waar homoseksualiteit en genderdiversiteit nog steeds een taboe zijn.

Gedeeltelijk uitgevoerd

Kapelle heeft een uitvoeringsplan LHBTI-beleid op de plank liggen dat door de coronacrisis maar gedeeltelijk is uitgevoerd. Zo is er nog weinig terecht gekomen van een voorlichtingscampagne op de scholen. “De uitvoering hiervan ligt bij de GGD en deze heeft nu de handen vol aan de bestrijding van het coronavirus”, zo verduidelijk wethouder Annebeth Evertz de vertraging.

Tolerante nieuwe generatie

VVD-raadslid Tiny van Loon-Noussen vindt het jammer dat een dergelijk beleidsplan in Kapelle nodig is. Acceptatie begint op school maar ook bij de ouders, stelt ze. “Zo groeit straks een tolerante nieuwe generatie op.” Marc van Opstal (D66) is geschrokken van de mail die de twee Regenboogambassadeurs hebben ontvangen. Hij vraagt wethouder Annebeth Evertz of zij “intolerant tegen intolerantie” wil zijn en ingrijpt.

Blijven overleggen

Dat gaat ze niet doen, zo blijkt uit het raadsdebat. “Hoe hard het ook is, mensen hebben het recht om vanuit een geloofsvisie op een bepaalde manier tegen seksuele geaardheid van hun kerkleden aan te kijken”, verzucht ze. Intolerant is ze wél voor bedreiging, geweld en agressie – want dáár ligt voor haar de grens. “We blijven praten en overleggen. Dat is wat we kunnen doen.”

Symboolpolitiek

Niet álle raadsleden zijn te spreken over het beleidsplan. Jory van Leeuwen (Gemeentebelang) vindt het zelfs een slecht plan, omdat een duidelijke start en een doelstelling ontbreekt. “We doen maar wat. Daar bereik je niets mee”, zegt hij. Voor hem is de beleidsnota niet meer dan symboolpolitiek. “Verdraagzaamheid groeit niet aan een vlaggenstok”, merkt hij schamper op – verwijzend naar het jaarlijks hijsen van de Regenboogvlag op Coming Out Day. Ook de SGP heeft weinig op met LHBTI-beleid. “We waren tegen en dat zijn we nog steeds”, zegt Henk Keurhorst. En daar laat het staatkundig gereformeerd raadslid het verder bij. 

Foto: De twee Regenboogambassadeurs, Maxim (rechts) en Francois, met de Regenboogvlag eerder dit jaar. In het midden staat wethouder Annebeth Evertz.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden