Reimerswaal wil rem op uitbaggeren Westerschelde: eerst PFAS-lozingen aanpakken

KRUININGEN – Opnieuw krijgt raadslid Andries Jumelet (ChristenUnie) de Reimerswaalse raad én het college achter zich: België mag de Westerschelde alleen uitdiepen als de Zuiderburen ook de lozingen van schadelijke PFAS-stoffen serieus aanpakt. Een motie van zijn partij is dinsdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Door: Han Verbeem

Andries Jumelet weet één ding zeker: als je bij de Belgen aan de Westerschelde komt, dan worden ze wakker. Wethouder Dirk Verburg dient namens de voltallige raad een zienswijze in bij de vergunningaanvraag voor de verdieping. Daarin staan de voorwaarden die Reimerswaal stelt, klip en klaar vermeld. “Daarmee geven we een belangrijk signaal af”, zegt Jumelet na afloop van de raad.

Ook andere vervuilingen

Sommige fracties, zoals CDA en Leefbaar Reimerswaal, wilden eerst weten of het college zich volmondig achter de oproep kan scharen. En dat kan wethouder Dirk Verburg ook, zo kon hij de raadsleden dinsdag geruststellen. Want er is nog veel onduidelijk over de omvang van de vervuilingskwestie. Het gaat niet alleen om de schadelijke pfas-stoffen, die chemiebedrijf 3M bij het Antwerpse Zwijndrecht in de Schelde heeft geloodst, maar ook om tal van andere vervuilingen.

PFAS zit óveral

“Zit de PFAS ook in het slib en zo ja, waar”, vroeg Verburg zich in de raadsvergadering af. Jumelet twijfelt daar niet over. “Ik geef het u op een briefje: als het water is vervuild met zeventien maal de hoeveelheid pfas, dan zal het ook in de bodem zitten”, reageert hij. “Het zit overal. In de planten, in de dieren, in alles dat met de Westerschelde in verbinding staat.” En dat geldt ook voor mensen.

Navolging in Zeeland

Reimerswaal is de eerste gemeente die de PFAS-aanpak als voorwaarde stelt bij het verlenen van een verdiepingsvergunning aan de Belgen. Bij een eerdere protestmotie, in juli, kreeg de actie navolging van andere gemeenten zoals Noord-Beveland en Borsele. Jumelet hoopt dat er opnieuw brede Zeeuwse steun komt, want: “Samen staan we sterker.”

Foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden