Reimerswaal zucht onder vuurwerkoverlast: ‘Als je er wat van zegt, word je bedreigd‘

KRABBENDIJKE – Illegaal vuurwerk is een hardnekkig probleem, ook in Reimerswaal. De klappen worden zwaarder, het begint al eind augustus. Het gaat om een kleine maar hardnekkige groep probleemjongeren. “En als je er wat van zegt, word je aan de deur bedreigd.”

door: Han Verbeem

“Voor de een feest, voor de ander een gruwel”, zegt Evelien Lambert. Zij is adviseur veiligheid bij de gemeente Reimerswaal en adviseert de burgemeester over veiligheidsproblemen. In dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke hield de Reimerswaalse gemeenteraad een bijeenkomst voor inwoners. Elf van de achttien raadsleden waren daarbij aanwezig.

‘Doe vooral aangifte’

De overlast begint al eind augustus en het loopt de spuigaten uit. Rondvliegende putdeksels, opgeblazen straatmeubilair, schade aan auto’s en huizen, dieren en kinderen die angsten uitstaan: het is een hardnekkig probleem, verzucht Lambert. “Doe vooral aangifte van overlast”, is haar oproep aan vijftig inwoners in de zaal. Want alleen dan is het mogelijk een compleet beeld te krijgen en kunnen de we de boa’s erop af sturen.” Ook al blijft het lastig om de daders op heterdaad te betrappen, moet de aanwezige wijkagent toegeven.
 

Als je het gesprek aangaat, wordt je of uitgelachen of geïntimideerd. (Leontien – inwoner gemeente Reimerswaal)

 
Voor veel inwoners van Reimerswaal is de maat vol. Een van hen is Leontien, zij heeft de gemeenteraad aangeschreven. “Mijn zorg is dat er een keer iets heel ergs gaat gebeuren. Want ook overdag wordt met zwaar vuurwerk gegooid, bij supermarkten waar mensen lopen. Als je het gesprek aangaat, wordt je of uitgelachen of geïntimideerd. Een gesprek is niet mogelijk”. Er klinkt applaus uit de zaal.

Traumatisch

Rilland, Hansweert, Oostdijk, Waarde… overal zijn de explosies te horen. Een man uit Yerseke heeft een gehandicapte dochter, die jaarlijks enorme stress ervaart van de knallen. “Ze valt jaarlijks vijf kilo af”. Ook voor de dorpsgenoten die een oorlog hebben meegemaakt is de overlast traumatisch, merkt hij op.
Ook in Kruiningen wordt elke avond in het centrum fors geknald. “Het houdt niet op, ik hang elke dag twee keer aan de lijn”, zegt een aanwezige Kruiningse. Ze appt ook dagelijks de politie. “Iemand moet een behoorlijke voorraad hebben.” Het gevaar zit dichtbij, waarschuwt ze. “We zijn Enschede vergeten.” In mei 2000 is in deze Twentse stad een hele wijk weggevaagd na een explosie in een vuurwerkopslag.

Jongerenwerker gaat gesprekken aan

Jongerenwerker Stefan Koeman zoekt bewust de jeugd op om ‘het gesprek aan te gaan’. Op scholen, bij hangplekken en andere plaatsen waar jongeren samenkomen. Ook geeft hij gastlessen bij de groepen 8 van de Reimerswaalse basisscholen. “Vanaf september tot december geven we vuurwerklessen”, zegt Koeman. Ook op schoolpleinen van middelbare scholen, zoals bij het Calvijn College, spreken Koeman en zijn collega de jongeren aan. Maar, benadrukt hij: “We kunnen voorlichting geven, we treden niet op. Ik ben geen handhaver.”

Foto: De Cobra-knallers zijn populair maar illegaal en levensgevaarlijk. (Politie.nl)

Luister hieronder naar een reportage van verslaggever Han Verbeem

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden