Residence ’t Gasthuis in Goes start na slopen met bouwen, eerste steen gelegd

GOES – Gedeputeerde Dick van der Velde heeft donderdagmiddag de eerste steen gelegd van het nieuwe Residence ’t Gasthuis, dat volgend jaar klaar moet zijn om de bewoners te verwelkomen. De verbouwing is al een tijdje aan de gang, maar omdat de werkzaamheden begonnen tijdens de coronapandemie was Zorggroep Ter Weel nog niet toegekomen aan een feestelijk moment.

“Het is heel fijn om dit moment te vieren”, zegt Coby Traas, bestuurder van Zorggroep Ter Weel. “Het begin van de sloop konden we ook niet vieren, dus de eerste steenlegging bij de start van het metselwerk leek ons een mooie gelegenheid om daar een feestelijk moment van te maken.”

Eerste steen doet denken aan de kroeg

Dick van der Velde, niet alleen de gedeputeerde met wonen in zijn portefeuille, maar ook een bekend Goesenaar en voormalig horecabaas, mocht de eerste steen leggen. Traas legt uit waarom: “Als er over een tijdje mensen in het gebouw wonen die vroeger in uw kroeg zijn geweest, dan moeten ze vast terugdenken aan die tijd als ze die eerste steen zien.”

De verbouwing van ’t Gasthuis is een grote klus die in twee fases wordt uitgevoerd, omdat de bewoners er gewoon blijven wonen tijdens de werkzaamheden. “We hebben als zorggroep Ter Weel al vaker bouwprojecten gedaan, zowel nieuwbouw als renovatie. Toen konden we vaak nog tijdelijke huisvesting regelen voor de bewoners, maar in dit geval bleek tijdelijke huisvesting voor alle bewoners zo duur te worden”, legt Traas uit.
“Dus: eerst een deel slopen en bouwen, dan de huidige bewoners verhuizen en dan pas het tweede deel doen. Dan wordt je bouwtijd wel langer, zo’n anderhalf jaar. Maar in dit geval is het wel fijn dat je de zorg hier ter plekke kunt blijven leveren.”
 
“Tijdens de sloop hebben de bewoners wel overlast gehad”, zegt Traas. “Omdat het gebouw af en toe op zijn grondvesten stond te trillen. Maar we hebben toen dagactiviteiten gehad, zodat de bewoners even elders waren op momenten dat er echt heel veel getril of hard geluid was. En voor zover ik het nu kan overzien, vinden ze het prachtig om te volgen.”

Over een jaar verhuizen

En als het goed is, kunnen de bewoners over een jaar verhuizen naar hun nieuwe zorgappartementen. “Er worden momenteel moodboards gemaakt van de kleuren en de inrichting, die gaan we binnenkort laten zien aan de bewoners. En dan kunnen ze ook nog wat dingen zelf uitkiezen, om het echt eigen te maken.”
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
Foto: Residende ’t Gasthuis (© Omroep Zeeland)
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden