Ronkende motoren tijdens Autocross Zeeland in Sluiskil zaterdag

Ronkende motoren aanstaande zaterdag op de hoek van de kruising Koegorsstraat/Kruisweg Sluiskil, achter de skihal. Om 12 uur gaat daar Autocross Zeeland van start. Maar wat houdt dat precies in en mag je komen kijken? Remco en Jarno Fierloos uit de Bevelanden weten er enthousiast over te vertellen. 
De autocross wordt aanstaande zaterdag, 23 oktober, gehouden. Heb je niet de kans om te gaan kijken, dan kan dat op zaterdag 6 november nog een keer: kijken naar races met geprepareerde auto’s. ‘Dat zijn wegauto’s die meestal niet meer door de keuring zijn gekomen of rijp zijn voor de sloop’, vertellen de mannen, ‘ze zijn nog wel herkenbaar in grote lijnen, maar op essentiële punten ook aangepast.’ Zo hebben de auto’s verplicht een driepuntsgordel, zijn ze extra verstevigd en is al het brandbaar materiaal eruit gesloopt. 

Creatieve boer
Het evenement wordt ieder jaar op een andere plaats gehouden. Dit keer is de gemeente Terneuzen aan de beurt. ‘Op Zuid-Beveland was het lastiger om dat de gemeenten niet wilden meewerken. Je moet tenslotte wel een vergunning hebben voor zo’n evenement.’ Ook moeten ze een boer vinden die zijn land ter beschikking wil stellen. 
‘Dat maakt het gelijk ook leuk’, vertellen ze, ‘iedere keer rijd je op een andere baan. De boer ploegt de baan op zijn land, dus hoe die eruit ziet is naar de fantasie van de boer. Die vinden dat vaak erg leuk en zien het als een uitdaging om een baan aan te leggen die zowel snel is alsook moeilijk qua bochtenwerk. De baan moet in ieder geval breed genoeg zijn om in te kunnen halen.’

‘De dames zijn vaak fanatieker dan de heren!’

Hoe ziet zo’n crossdag eruit? 
‘Je komt het terrein op langs de beveiliging, die je QR code scannen. Dat is vanuit de overheid verplicht. Om 12 uur beginnen de races, maar voordat het zover is worden de auto’s gekeurd, wordt er een rijdersbreefing gehouden en moeten alle deelnemers worden opgesteld. Daarna kan de race van start gaan.’
Er zijn verschillende rondes voor verschillende standaarden: de standaard klasse, de opgevoerde klasse, een zelfbouwklasse, verlaagde kevers en een damesklasse. ‘De dames zijn vaak fanatieker als de mannen!’

Wat houden die klassen in? Wat voor auto’s rijden de twee Bevelanders zelf? En stappen ze ook weleens op de fiets? Luister naar het volledige gesprek via onderstaande link: 

 
Op zaterdag 23 oktober en 6 november is het zover:autocross Zeeland vanaf 12 uur op de hoek van de kruising Koegorsstraat/kruisweg Sluiskil (achter de skihal). Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis komen. Boven de 12 jaar wordt er entree gevraagd. Autocross Zeeland is verplicht om te controleren op QR-codes. 

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden