Rust keert terug in Reimerswaal na hectische uitslagendagen: ‘We hebben ons súf gerend’

KRUININGEN – Burgemeester José van Egmond kan terugblikken op een hectische verkiezingsperiode, nu alle stemmen zijn geteld. Woensdagavond negen uur sloten de stemlokalen, het tellen duurde tot donderdagmiddag. Ook in de nachtelijke uren hebben de vrijwilligers op het gemeentehuis in Kruiningen doorgewerkt. “Een gigantische klus”, zegt ze.

Door: Han Verbeem

“Het is voor onze inwoners een groot goed dat je mag stemmen en we vinden het allemaal heel normaal dat dit ook zo kán. Maar weet wel, dat achter die normaliteit een wereld schuil gaat waar we ons suf rennen om dat allemaal goed geregeld te krijgen”, benadrukt Van Egmond. Zo zijn de stembiljetten voor zowel de provinciale- als waterschapsverkiezingen elk tweemaal gecontroleerd, volgens het zogeheten vierogenprincipe. “Het is een nieuwe controlemethode waarmee de Zeeuwse gemeenten nu werken. Het zorgt voor een nauwkeurigere uitslag maar het werk is wel heel intensief.”

Borden weggehaald

De verkiezingshectiek was In haar gemeente ook tijdens de campagnes te merken. Dat leidde tot onder meer omgekeerde vlaggen langs de kant van de weg, en verkiezingsborden aan lantaarnpalen. Die laatste zijn ook weggehaald. “Eigenlijk is het heel simpel”, merkt de burgemeester op. “Wij hebben met elkaar afspraken gemaakt over wat we el en niet toestaan in de publieke ruimte. En wat er niet hoort halen we weg.”

Eigen verantwoordelijkheid

“De politieke partijen hebben zelf een eigen verantwoordelijkheid om zich op de hoogte te stellen van de plaatselijke verordening en afspraken over campagne uitingen”, zegt ze. “Daarnaast ga ik er ook van uit dat politieke partijen in Zeeland, of dat nu bij de provincie of het waterschap is, met elkaar afspraken hebben gemaakt. En werken via een gedragscode.”

Duidelijke regels

Die spelregels zijn volgens Van Egmond heel duidelijk en overzichtelijk.” Verkiezingsuitingen langs de openbare weg zijn in ReimerswaaL alleen toegestaan op zogeheten trotterborden -de digitale verkiezingsborden bij de dorpsentrees- en bij een aantal openbare plakplaatsen voor posters. Van Egmond beaamt dat de voorschriften per gemeente in Zeeland kunnen verschillen. “Maar ik ben hier voor Reimerswaal”, merkt ze op. “En hoe het elders in Zeeland gaat, daar gaan anderen over.”

Foto: Het tellen van de stembiljetten in raadszaal ging donderdagmiddag door.

Luister hieronder naar het interview wat verslaggever Han Verbeem had met burgemeester José van Egmond (Reimerswaal)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden