Schouder aan schouder voor Heer Arendhuis

’s-HEER ARENDSKERKE – 1543 handtekeningen kreeg wethouder André van der Reest van de gemeente Goes vrijdagavond overhandigd in Dorpshuis Heer Arendhuis. 1543 handtekeningen van bezorgde mensen die pleiten voor het behoud van het dorpshuis.

Torenhoge energierekeningen maken dat het openhouden van de deuren haast onmogelijk wordt. Een niet op zichzelf staand feit, Deze week kwamen bij de redactie van Streekomroep de Bevelanden meer signalen binnen van wijkgebouwen en dorpshuizen op de Bevelanden die moeilijke tijden doormaken.

Woonkamer

Ze worden vaak gezien als het verlengde van de woonkamer. In kleine woon-, en leefgemeenschappen nemen ze een prominente plaats in: wijkgebouwen en dorpshuizen. Een trouwerij, uitvaart, toneelvoorstelling, vergadering van een plaatselijke sport-, of belangenvereniging – het is een unieke plaats die binnen de gemeenschap verbindt. Maar, ze worden bedreigd in hun voortbestaan; gas-, en elektriciteitsrekeningen geven besturen en beheerders kopzorgen. In veel gevallen gaat het om variabele contracten en gebouwen die slecht of niet geïsoleerd zijn. Bevelandse gemeenten hebben verduurzaming van dit soort gebouwen hoog op de agenda maar daar worden de rekeningen die nu voorliggen niet mee betaald.

Maatwerk

De wethouder kwam en zag en was overtuigd van de bindende factor van het Heer Arendhuis. Volgens Van der Reest is een dorpshuis inderdaad de spil in het sociale leven van een dorp en bevordert het een krachtige samenleving die het college van B&W voor ogen staat.

Tegenover een vol dorpshuis verklaarde hij dat de gemeente Goes schouder aan schouder staat met ’s-Heer Arendskerke om het dorpshuis te behouden. In de gemeente Goes zal de aanpak die nodg is om de hoge energierekeningen het hoofd te bieden per buurt-, en dorpshuis besproken worden.

Positief nieuws

Wethouder Van der Reest sprak de hoop uit dat zijn aanwezigheid in het Heer Arendhuis en de boodschap die hij de aanwezigen namens het college overbracht, publicitair evenveel aandacht krijgt als de noodkreet van het dorpshuis die eerder deze week in de media weerklonk.

Het zijn helaas geen incidenten maar inmiddels een structurele uitdaging voor bestuurders, beheerders en gemeenten van wijkgebouwen, dorpshuizen, sportclubs en verenigingsgebouwen; kunnen we aanstaande maand de rekening nog betalen en de deur openhouden? Het college van de gemeente Goes is er in ieder geval alles aan gelegen om de noodlijdende gemeenschapshuizen te helpen.

Foto: Arna van Eekelen, beheerder Heer Arendhuis

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden