Scouts naar grote hoogte tijdens wereldwijd evenement

GOES –Ā De scouts van scoutinggroepen Hertog van Beijeren en Delta zijn er met een record toren/zendmast van 31,8 meter hoog in geslaagd om contact te leggen met de wereld. Hett was voor het eerst dat er in zeeland een toren van deze hoogte werd neergezet. Aanleiding hiertoe was het wereldwijde evenement JOTA/JOTI wat afgelopen weekend gehouden werd.

JOTA/JOTI
JOTA betekend ‘Jamboree on the Air’, JOTI ‘Jamboree on the Internet’. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij geprobeerd wordt om met behulp van radiozendamateurs contact te leggen met andere scouts. Tijdens het JOTA/JOTI-weekend wordt veel aandacht besteed aan communicatie door middel van gebruik van portofoons, internet en diverse radio’s. Ook de techniek die hierbij nodig is wordt niet vergeten en belicht.
Wereldwijd
De bedoeling van het weekend is om zoveel mogelijk contact te leggen met scouts wereldwijd. Hoe verder, hoe liever. Even een gesprekje met de andere kant van de wereld in het Engels is tegenwoordig voor veel volwassenen behoorlijk spannend laat staan voor jeugdleden. Dankzij de metershoge zendmast en de hulp van radiozendamateurs zijn er verschillende contacten gelegd en gesprekken gevoerd.
Peilzender
Als extra moesten de leden van de Goese scoutinggroepen eropuit om een peilzender op te sporen. Deze was ergens in Zuid-Beveland verstopt. Met verschillende auto’s werd ’s avonds op zoek gegaan. Het opsporen van de peilzender gebeurde door middel van een kruispeiling. Een kruispeiling is een routetechniek waarbij vanuit verschillende ontvangstpunten lijnen uitgezetĀ  worden. Het snijpunt van deze lijnen is het uiteindelijke doel, de locatie van de peilzender.
De Goese organisatie van het JOTA/JOTI-weekend mag terugkijken op een zeer geslaagd evenement dankzij de inzet van veel vrijwilligers.
Tekst en foto’s: Floris van Wanrooij
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden