SGP en CDA Reimerswaal willen laagste inkomens ontzien bij lokale lasten

KRUININGEN – Reimerswaal heeft het jaar 2021 met een stevige plus kunnen afsluiten: een overschot van 2,6 miljoen euro waarvan – na verrekening van coronaeffecten – een krappe negen ton in de reservepot kan worden gestort. Het gaat Reimerswaal voor de wind en de grootste partij SGP wil daarom de minima ontzien – zo blijkt dinsdag bij de algemene beschouwingen in de raad. Ook het CDA wil een eerlijke verdeling van de lasten.

door: Han Verbeem

Degenen die het niet zo breed hebben krijgen het extra zwaar met de inflatie en hoge kosten, merkt SGP-raadslid Artwin Otte op: “Moeten we daarom niet naar de lokale heffingen kijken en zoeken naar een mogelijkheid om onze inwoners met de laagste inkomens tegemoet te komen?” Reserves zijn er immers om ingezet te worden, aldus Otte.
De SGP’er krijgt bijval van CDA-raadslid Olaf Buteijn. “De inflatie wordt doorberekend in de tarieven. Kunnen we de lastenstijging niet temperen en de 4,9 procent verhoging betalen uit de algemene reserve?”, stelt hij voor. Tegelijk wil Buteijn meer ruimte voor bedrijvigheid en werkgelegenheid met een groei van bedrijventerreinen, die nu volledig op slot zitten.
Wethouder Dirk Verburg vindt dat inkomenspolitiek eigenlijk niet bij de gemeente thuishoort, maar bij de Rijksoverheid. “Maar ik heb uw signaal gehoord, we zullen dit komend najaar meenemen met een gedegen begrotingsvoorstel”, zo beloofde hij de raadsleden.

Gezeur over een dijk

PvdA-voorman Hans van Stel wil eveneens een steuntje in de rug voor mensen die het nodig hebben. Verder is hij blij met de opwaardering van het Oosterscheldemuseum, waar de gemeente zo’n 60.000 euro voor uittrekt. “Dan heeft Yerseke éindelijk iets anders dan alleen gezeur over een dijk”, verzucht hij – verwijzend naar de slepende discussies over de verbreding dan wel omleiding van de Zanddijk.

Kernenergie

Van Stel maakt zich sterk voor klimaat en duurzaamheid in Reimerswaal. Christen Unie-voorman Huib Bouwman plaatst juist vraagtekens bij de groei van het duurzame energielandschap bij Rilland, waar vooral de projectontwikkelaars spekkoper lijken te zijn. “Het nieuwe windpark ZeBra levert de investeerders 2,5 miljoen euro op, de gemeente krijgt slechts 120.000 euro aan leges en belastingen.” Van Stel wil ook het standpunt over kernenergie herzien. “We zijn als gemeente tenslotte aandeelhouder van de centrale, via de PZEM.”

Vooruitblikken moeilijk

Marien Weststrate (Lijst Leefbaar) is tevreden met het beleidsdocument, maar niet alle fracties zijn het met hem eens. “Misschien was het beter geweest om de algemene beschouwingen bij de begroting te houden”, vraagt Ida Sinke (VVD) zich af. “Het is moeilijk om nu vooruit te blikken, we hebben immers nog geen college”, benadrukt ze. “We betreuren het dat één enkele zin in het conceptakkoord zorgt dat we staan waar we nu staan. Dat doet de gemeenschap niet goed.” Ook onzekerheid over hoge woningprijzen, inflatie en schaarste hebben impact op de samenleving. “En dan hebben we het niet eens over de PFAS in de Westerschelde.”
 
Foto: Het gemeentehuis van Reimerswaal (© Google Maps)
Luister hieronder naar het interview wat Han Verbeem had met Artwin Otte (SGP Reimerswaal) en Olaf Buteijn (CDA Reimerswaal)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden