Solliciteren voor het burgemeesterschap van Kapelle kan vanaf woensdag: ‘Zorgvuldigheid moet, maar er mag tempo bij’

KAPELLE – Na vier jaar lijkt Kapelle nog deze zomer éindelijk een nieuwe burgemeester te krijgen. De Kapelse raad heeft de profielschets vastgesteld en vanaf woensdag 11 mei kunnen belangstellenden solliciteren. Na twee eerdere pogingen gaat het nu écht lukken, zo is de overtuiging van commissaris van de Koning Han Polman. Namens de raad heeft SGP-voorman Henk Keurhorst hem de schets overhandigd.

door: Han Verbeem

De profielschets is een lijstje met voorwaarden waaraan de sollicitanten dienen te voldoen. Een netwerker, een verbinder in hart en nieren – dat moet de nieuwe burgemeester van Kapelle zijn. “Een bestuurder die midden in de samenleving staat maar waar nodig er ook boven kan staan”, zo staat in de profielschets te lezen. Bestuurlijke ervaring is een vereiste maar die hoeft niet per se politiek te zijn. Ook toppers uit het bedrijfsleven mogen solliciteren.

Vier jaar waarnemers

Sinds 2018 moet Kapelle het doen met waarnemers. Sinds het vertrek van Anton Stapelkamp in 2018 is het de raad niet gelukt een geschikte sollicitant te vinden. Keurhorst wil daar weinig over kwijt, want de procedures zijn immers strikt vertrouwelijk. Sterker nog: wie uit de school klapt over sollicitanten, riskeert strafvervolging – zo spreekt Polman de raadsleden waarschuwend toe.

Stappen gezet

De voorgaande profielen zijn als concept gebruikt, aldus Keurhorst, maar de schets is wél geüpdatet en aangepast aan de huidige situatie. “U heeft echt stappen gezet”, zo sprak Polman de Kapelse raadsleden maandagavond toe. “Kapelle is echt een goede, bestuurbare gemeente geworden.”

Zelfstandigheid gemeente

Marc van Opstal (D66) had slechts één opmerking: het zelfstandig voortbestaan van Kapelle als gemeente moet “geen doel op zich zijn.” Iman Vleugel (VVD) verwacht dat de onlangs gekozen gemeenteraad met een “frisse blik nieuwe perspectieven kan bieden” en hij gaat gaat ervan uit dat Kapelle “over pakweg een halfjaar een Kroonbenoemde burgemeester heeft.” Han Polman kan dat beamen. “De procedure moet natuurlijk zorgvuldig verlopen, maar er mag tempo bij”, merkt hij op.

Foto: De Commissaris van de Koning, Han Polman, toont de nieuwe profielschets. Naast hem zit de huidige, waarnemend burgemeester van kapelle: Fons Naterop.

Luister hieronder naar interviews met Henk Keurhorst (SGP-Kapelle) en Han Polman (Commissaris van de Koning)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden