Stabiliteit torenspits ’s-Gravenpolder in gevaar

’S-GRAVENPOLDER – De stabiliteit van de torenspits van de Maartenskerk in ’s-Gravenpolder kan niet langer gegarandeerd worden. De constructie is aangetast door schimmel. De spits wordt daarom dinsdag 26 juli gedemonteerd. De directe omgeving wordt dan afgezet.

Dat laatste gebeurt vanaf zeven uur ’s morgens. De demontage zal een groot deel van de dag in beslag nemen.

Oorzaak

De torenspits heeft een aantal stijlen. Bij een inspectie in het najaar van 2021 kwam aan het licht dat verschillende daarvan beschadigd zijn. De afgelopen zes maanden is daar onderzoek naar gedaan. Daaruit is naar voren gekomen dat meerdere stijlen ‘tekenen van schimmel’ laten zien. Wat daar de oorzaak van is, is niet bekend. Duidelijk is wel dat schimmel de constructie al vrij snel ernstig kan aantasten met alle gevolgen van dien voor de stabiliteit.

Doorzagen

De gemeente, verantwoordelijk voor behoud en onderhoud van de toren, wil daarom dat de spits zo snel mogelijk gedemonteerd wordt. De stijlen van de spits zullen daarvoor worden doorgezaagd, waarna de hele constructie op een vrachtauto wordt getakeld en naar een werkplaats gereden. Daar zal de spits minutieus onder de loep genomen worden. Uit de inspectie zal moeten blijken wat precies de oorzaak van de schimmel is en wat er aan gedaan kan worden. Het is de bedoeling om de torenspits te herstellen en terug te plaatsen.

Na de demontage maakt de aannemer de toren wind- en regendicht. Het kerkgebouw kan in de tussentijd gewoon gebruikt blijven worden. De Maartenskerk stamt uit de veertiende eeuw. De toren heeft aparte bescherming als rijksmonument.

Foto: De Maartenskerk in ’s-Gravenpolder. Het deel waar het om gaat is het gewelfde deel op het dak van de toren, het deel waar de vlaggenmast uitsteekt. (© Streekomroep De Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden