Stakende Stemmen bracht René weer even ’thuis’

GOES – Geplaagd door oponthoud onderweg kwam hij met enige vertraging aan, geflankeerd door twee illustrators, bij de Goesse boekhandel waar hij die middag zijn boek ‘Stakende Stemmen’ signeert; René Verhulst. De man die tot vier jaar geleden nog burgemeester was van Goes, thans van de gemeente Ede, was weer even terug om zijn boek ‘Stakende Stemmen’ aan de man te brengen en te signeren.

Stakende Stemmen

Wie de betekenis ervan opzoekt komt al snel terecht in de wereld van overheden. Stakende stemmen is een situatie waarbij een stemuitslag onbeslist is, er zijn evenveel voor-, als tegenstemmen. Om toch tot een uitslag te komen kan de stem van een voorzitter doorslaggevend zijn, bijvoorbeeld in een college van burgemeester en wethouders. En daar gaat het boekwerk van Verhulst over. ‘Stakende Stemmen’ gaat over een digitaal platform voor kritische bewoners die onrecht aan de kaak stellen. De naam van het platform ‘EdeCity’. Steevast zetten de vier redacteuren de overheid weg als ondoorzichtig en onbetrouwbaar. Tijdens de vergaderingen die digitaal gehouden worden vanwege coronamaatregelen lopen de gemoederen soms hoog op.

Twintig verhalen

‘Stakende Stemmen’ is een bundel met twintig verhalen. De verhalen zijn ironisch en schetsen een goed beeld van het gebruik van de sociale media en de communicatie tussen overheden en inwoners van een gemeente. De verhalen zouden zich in willekeurig iedere Nederlandse gemeente kunnen afspelen.

René Verhulst

De auteur van het boek is voor veel Goesenaren geen onbekende. In het najaar van 2010 aanvaardde de in Kapelle geboren Verhulst het burgemeesterschap van de gemeente Goes. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn voorganger Dick van der Zaag. In september 2017 werd hij aangesteld als burgemeester van de gemeente Ede in Gelderland.’Dat de Goesenaren hem nog niet vergeten zijn bleek zaterdag tijdens de signeersessie bij Boekhandel Paard van Troje. Sommigen maakten van de gelegenheid gebruik om de oud-burgemeester weer even de hand te drukken en een gesprek met hem aan te gaan.

‘Stakende Stemmen’ is niet het eerste boek van Verhulst. In 2000 publiceerde hij het boek ‘Achterkant Stadhuis’ over de Utrechtse gemeentepolitiek. Dit boek werd zo’n succes dat er een aantal vervolgdelen verschenen. In 2013 publiceerde René Verhulst samen met illustrator Danker Jan Oreel het stripboek ‘de banneling van Tobago’.

Foto’s: Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden