Stoomlocomotief ‘Wittouck’ verhuist naar Hoedekenskerke

GOES – De eerste en oudste stoomloc van Stoomtrein Goes-Borsele krijgt een nieuwe plek. Op vrijdag 9 september verhuist stoomlocomotief ‘Wittouck’ van Goes naar Hoedekenskerke. Deze locomotief, die al in 1971 naar Goes kwam en de start van Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) markeerde, krijgt in Hoedekenskerke een prominente nieuwe plaats.

De loc gaat als blikvanger het restauratierijtuig vergezellen dat daar sinds enige tijd in gebruik is als uitbreiding van restaurant ‘De Buffer’, in park De Pluimweide.

‘Wittouck’ is al lange tijd niet meer rijvaardig en zal niet op eigen kracht naar Hoedekenskerke gaan. De loc zal in Goes met een hijskraan worden opgetild en per dieplader over de weg naar haar nieuwe bestemming worden gebracht. De stoomlocomotief staat dan net op tijd op haar plek voordat komend weekend het evenement ‘Stoompluimen in de Pluimweide’ daar losbarst.    

Locomotief nummer 1

Locomotief ‘Wittouck’, bij de SGB ook bekend als locomotief nummer 1, is de oudste stoomlocomotief uit de SGB-collectie. De loc werd in 1921 gebouwd door fabrikant Orenstein & Koppel in Berlijn. De loc deed dienst bij verschillende industrieën, kwam in 1950 bij een suikerfabriek in Breda in dienst en werd in 1971 overgenomen door de kersverse SGB. Wittouck was daarmee de eerste locomotief van de SGB. De loc deed vele jaren dienst op de Zeeuwse museumspoorlijn, totdat zij in de jaren ’90 uit dienst ging. De huidige treinen van de SGB zijn te zwaar voor het locje. Na vele jaren in de SGB-locomotievenloods te hebben gestaan, krijgt ‘Wittouck’ nu toch weer een prominente, zij het statische functie.

Evenement ‘Stoompluimen in de Pluimweide’

De verhuizing van de ‘Wittouck’ vindt plaats op de vooravond van het evenement ‘Stoompluimen op de Pluimweide’. Dit evenement wordt zaterdag 10 en zondag 11 september voor het eerst in twee jaar gehouden. Tijdens het evenement staan minitreinen centraal. Deze minitreinen, van verenigingen elders in het land, komen naar Hoedekenskerke om daar te rijden op de 900 meter lange minispoorbaan in park De Pluimweide. Kinderen en volwassenen kunnen meerijden in deze minitreinen.

Het evenement omvat echter nog veel meer: Varende modelboten, waterspuitspel, skelters, minidraaimolen en springkussen. Klederdrachtenvereniging ‘Mooi Zeeland’ luistert de dagen op met demonstraties babbelaars bakken en kraamverkoop. Op zondag zijn er bovendien nog een sneeuwmachine, een bellenblaasmachine en suikerspinverkoop.

Muzikale optredens

Vast onderdeel van ‘Stoompluimen in De Pluimweide’ zijn de muzikale optredens door muziekverenigingen: Op zaterdag zijn dat Blaaskapel Paerehat uit ’s-Heerenhoek (14:30) en band The Rising Stars (15:30). Op zondag worden de honneurs waargenomen door Con Affezione/Con Amore uit Kwadendamme/Hoedekenskerke (14:00) en EMM uit Kruiningen (15:00).

Met de stoomtrein naar het evenement

De leukste manier om naar het evenement te reizen is uiteraard per historische trein: De stoomtrein en de onlangs in gebruik genomen diesel-motorwagens verzorgen vijf maal per dag ritten vanaf Goes naar Hoedekenskerke.

‘Stoompluimen in de Pluimweide’, zaterdag 10 en zondag 11 september van 10.30 uur tot 17.00 uur. Klik hier voor de dienstregeling van de treinen en meer over Stoomtrein Goes-Borsele.

Foto boven: Wittouck (© SGB)

Foto midden: ‘Stoompluimen in de Pluimweide’ (© SGB)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden