Streep door plan huisvesting Oekraïners Yerseke: ‘Hoe hebben ze zó kunnen huishouden’

YERSEKE – Het al jaren leegstaande Vredelust in Yerseke is een onherstelbare ruïne, blijkt na een grondige inspectie van de gemeente en pandeigenaar Cedrah. Daarmee gaat een streep door de plannen om zestig Oekraïense vluchtelingen onder te brengen in het voormalige zorgcentrum.

door: Han Verbeem

Vredelust is eigendom van de reformatorische zorgstichting Cedrah in Barendrecht. Op voorspraak van raadslid Andries Jumelet (CU) wilde de gemeente onderzoeken of het gebouw is aan te passen voor vluchtelingen. Zowel de eigenaar als de gemeente hielden een slag om de arm, want Vredelust is al verschillende malen het doelwit geweest van vernielingen en materiaaldiefstal. Begin dit jaar is er nog brand gesticht,

Zeer slechte conditie

Ambtenaren en vertegenwoordigers van Cedrah hebben na een uitvoerige inspectie vastgesteld dat er niets met het gebouw is te beginnen. Conclusie van het onderzoeksrapport: ‘De conditie van de bouw- en installatiedelen is zó slecht, dat het niet meer te classificeren is.’. Er zou sprake zijn van een ‘maximaal gebrekenbeeld’ en ‘voortdurende storingen in de functievervulling van bouw- en installatiedelen’. Zo zijn deuren ingetrapt, keukenblokken weggebroken en leidingen gesloopt.

Bouwbesluit

“We hebben het pand bekeken vanuit het oogpunt van veiligheid op basis van het bouwbesluit”, zo laat het Reimerswaalse college aan Jumelet weten. Die reageert teleurgesteld, want in een goede conditie zou Vredelust geschikt zijn voor huisvesting van zo’n 60 Oekraïners. “Hoe hebben ze zo kunnen huishouden in dit gebouw”, verzucht Jumelet.
Het is niet de eerste keer dat het raadslid voorstelt vluchtelingen te huisvesten in Vredelust. Zijn plan voor het onderbrengen van Syrische vluchtelingen leidde zes jaar geleden tot hevige protesten in Yerseke. In 2015 en 2018 is de woning van Jumelet bekogeld met vuurwerk en eieren.

Sloopplannen

Inmiddels staat Vredelust op de nominatie voor sloop, op de plaats zijn ‘identiteitsgerichte’ woningen voorzien voor mensen met een reformatorische levensvisie. Pandeigenaar Cedrah was niet bereikbaar voor commentaar.
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden