Tegenvallers jeugdzorg doen jaaroverschot Kapelle verdampen: ‘slechts’ half miljoen winst in 2021

KAPELLE – Kapelle houdt in het afgelopen coronajaar 2021 in totaal een half miljoen euro over, ondanks zware tegenvallers bij jeugdzorg en uitvoering van Wmo-taken.

door: Han Verbeem

Wethouder Jon Herselman ziet een tegenvaller van 1,4 miljoen euro op het sociaal domein. Voor het huidige jaar zal dat aan het eind van de streep gunstiger uitpakken, voorziet hij: de Kapelse begroting is inmiddels opgeplust met een extra miljoen voor het sociaal domein.

Grondverkopen en glasvezel

Aanvankelijk leek Kapelle in 2021 op een flink overschot af te koersen met behoorlijke overschotten: een winst van 288.000 euro op grondverkopen en een meevaller van 260.000 euro bij deelname aan een glasvezelproject. Al met al kwamen de extra’s over 2021 uit op zo’n 1,9 miljoen euro. Toch is de wethouder tevreden met het positieve eindresultaat over 2021, “in deze financieel moeilijke tijd.”

Jeugdzorg

De tegenvallers op het sociaal domein liggen vooral bij jeugdzorg, merkt Herselman op. Ondanks de coronacompensatie en andere tegemoetkomingen van het Rijk is Kapelle geconfronteerd met zeer kostbare begeleidingstrajecten voor kinderen die intensieve hulp nodig hebben. “Per jongere ben je zo een ton per jaar kwijt”, merkt hij op. “Dan tikt de teller behoorlijk aan.”
Het is een probleem waar alle Zeeuwse gemeenten voor staan. “Zware jeugdzorg is een open-einderegeling. Je weet waar de kosten beginnen, maar niet waar ze eindigen.”
 
Foto: Dure jeugdzorg jaagt Kapelle op hoge kosten (© Pixabay)
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden