Themapark Wings to Victory: nieuwe kansen voor Hansweert

HANSWEERT – Na vier jaar leegstand lijkt er zicht op een nieuwe bestemming voor de voormalige kinderboerderij in Hansweert. Stichting Wings to Victory wil hier een themapark ontwikkelen over de luchtvaartgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het plan lijkt kansrijk, aldus wethouder Kees Verburg, mits er voldoende duidelijkheid komt over de financiering en de benodigde voorzieningen zoals parkeerruimte. Dinsdagavond bespreekt de Reimerswaalse gemeenteraad het project.

door: Han Verbeem

Verburg hoopt dat er snel een nieuwe invulling komt voor de verlaten kinderboerderij op de gedempte kanaalarm in Hansweert, zo schrijft hij aan de raad. Het leegstaande gebouw verkommert en op de weilanden grazen nu koeien en schapen. Als de plannen haalbaar blijken mét voldoende politiek en maatschappelijk draagvlak, dan krijgt Hansweert er een belangrijke publiekstrekker bij.

Tot 1 september de tijd

Zo voorziet het themapark in een informatiecentrum, een hangaar, een officiersmess en een werkplaats. Stichting Wings to Victory heeft van wethouder Kees Verburg tot 1 september de tijd gekregen voor een nadere onderbouwing van de plannen. “Mocht uiteindelijk blijken dat de plannen niet haalbaar zijn, dan zal alsnog gekeken worden naar een andere invulling”, zo laat Verburg weten. “Daarbij uiteraard wel zoveel als mogelijk rekening houdend met de eerder door de inwoners van Hansweert geopperde ideeën.”

Inbreng van de bevolking

Want ook de twee basisscholen, het sociaal team, zorginstelling Ter Weel-Mariaoord en MEC De Bevelanden hebben hun mening gegeven over de toekomst van het terrein. Daar ziet men kansen voor onder meer dagbesteding en natuureducatie, speel-en sportvoorzieningen, een pluktuin, een kinder-of dorpsboerderij, een koffie- en theetuin of een eenvoudige overnachtingsmogelijkheid zoals een trekkershut.

Praatplaat

Zowel de plannen van Wings to Victory als de inbreng vanuit de samenleving zijn door architect Sjaak Goud verwerkt in een ‘praaplaat’ over de ontwikkeling van de kinderboerderij, waarover de gemeenteraad zich dinsdagavond buigt.

Illustratie: Met een ‘praatplaat’ wil de gemeente Hansweert een maatschappelijke discussie voeren over de toekomst van de gedempte kanaalarm. (foto: gemeente Reimerswaal  / Sjaak Goud)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden