Toch nog een Franse Slag Mars in 2021

KAPELLE – Mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen. Ondanks hevig verzet bij de Grebbeberg (Rhenen) en Rotterdam waren de Nederlandse strijdkrachten niet opgewassen tegen de invasie van de Duitse strijdkrachten. In Zeeland, de driehoek Kapelle – Wemeldinge – Hansweert, probeerden Franse infanteristen van het 271e regiment het oprukkende Duitse leger tegen te houden bij het Kanaal door Zuid-Beveland. Na twee dagen hevige strijd moesten zij zichzelf terugtrekken.

In 2014 werd voor het eerst de Franse Slag Mars gehouden als onderdeel van het herdenkingsevenement Toujours Kapelle. De wandeltocht voert deelnemers over verschillende afstanden langs memorabele plaatsen waar Franse en Marokaanse soldaten stelling hadden genomen op 15 en 16 mei 1940.

Vanwege coronamaatregelen mocht de editie 2020 en 2021 in mei geen doorgang vinden maar dankzij de versoepelingen kan er dit jaar toch nog een Franse Slag Mars in Kapelle worden gehouden.

De uitgestelde Franse Slag Mars wordt gehouden op zaterdag 23 oktober 2021. De start en finish zijn op een nieuwe locatie: in de tijdelijke vestiging van het museum Memorial 40 – 45 aan de Goessestraatweg 6 in Kapelle. Gratis parkeren kan op het nabijgelegen terrein van de Petrakerk in Kapelle.

Jaarlijks evenement

De Franse Slag Mars wordt jaarlijks gehouden ter nagedachtenis van de Franse militairen, die in 1940 heldhaftig weerstand boden tegen het oprukkende Duitse leger. Daarbij zijn veel Fransen gesneuveld. Een deel van hen ligt begraven op het Franse Militaire ereveld, dat nabij het museum ligt.

Deze keer staat de mars ook in het teken van de herdenking van de bevrijding van Kapelle, op 28 oktober. In en rond het museum Memorial 40 Р45 vinden in dat kader verschillende activiteiten plaats, zoals een re-enactment, waarbij oude legervoertuigen worden tentoongesteld en gevechts­situaties worden uitgebeeld. De routes lopen door de tuin van de NH-kerk in Kapelle, langs het Kapelse oorlogsmonument.

De Franse Slag Mars telt vier nieuwe routes van 5, 10, 20 en 30 km. Alle routes gaan over verharde en onverharde wegen en paden, (ook door boomgaarden) en komen over het Franse Militaire ereveld.

Inschrijven kan vooraf op de website www.franseslagkapelle.nl en op de dag van de mars op het startbureau.

Voor meer informatie zie www.franseslagkapelle.nl en www.memorial4045kapelle.nl.

De Franse Slag Mars voor volgend jaar staat gepland op zaterdag 21 mei 2022.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden