Trommelende kinderen openen vernieuwde, veilige Hoofdweg Rilland

RILLAND – Na een voorbereiding van meer dan twee jaar is het zo ver: de vernieuwde Hoofdweg van Rilland is in gebruik genomen. Onder het kabaal van trommelende en joelende schoolkinderen gaat wethouder Maarten Both letterlijk door het lint: in een trapskelter fietste hij door het symbolische afzettingslint. De weg is nu open voor iedereen. 

door: Han Verbeem

De Hoofdweg in Rilland is een belangrijke doorgaande weg, letterlijk de levensader van het Reimerswaalse dorp. Na jaren van overlast en sluipverkeer is de weg nu éindelijk veilig. “In de hele dorpskern geldt al een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur. Maar toch was het nodig om de weg opnieuw in te richten”, zegt projectleider Richard Klein.

Verkeersas

Zo is de verkeersas aangepast, de middenlijn loopt niet langer recht maar wisselt van links naar rechts. Ook zijn er voorzieningen voor marktkramen, met aansluitingen voor de visboer en de kaasverkoper. De bestrating van rode klinkerstenen heeft ter hoogte van dorpshuis Luctor et Emergo de vorm van een plein. “Met Koningsdag stonden hier al volop kraampjes”, zegt de projectleider. En over twee weken is er weer braderie rondom de Hoofdweg. “Het is echt heel gezellig, de plaats waar Reimerswaal samenkomt.”

Shared Space

De Hoofdweg is niet langer het domein van de automobilist, maar van álle verkeersgebruikers. Ook voetgangers en fietsers. Dit principe van ‘shared space’ is een idee van de Klankbordgroep Rilland. De groep vertegenwoordigd bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Voorzitter Wim van Gorsel is blij dat bijna alle suggesties van de Klankbordgroep zijn uitgevoerd. “En dat in coronatijd”, zegt hij. Er is vergaderd, veel vergaderd en dat ging vaak online. Toch is het gelukt om de weg nog vóór deze zomer op te leveren.

Geel-blauw

Bij de opening zijn ook tientallen kinderen aanwezig van de Rillandse basisscholen. Met kleurige straatkrijt maken ze fraaie tekeningen op de spiksplinternieuwe klinkers. De kleuren geel en blauw overheersen, en dat is een verwijzing naar de Oekraiense vlag. “We willen onze steun betuigen met de vluchtelingen”, zegt de klassenbegeleidster.

Lawaai

De kinderen lopen joelend voorbij, ze slaan met stokken op oude pannen. Met het lawaai nemen ze afscheid van het oude, en verwelkomen de nieuwe straat waar ze veilig kunnen spelen. Er is ook volop groen langs de vernieuwde straat, merkt projectleider Klein op. “Dit jaar staan er veelkleurige zomerbloemen, maar komend najaar planten we vast groen.” Dat is ook goed voor de biodiversiteit. De invulling van de plantsoenen is nog niet bekend. “Dat gaan we de komende tijd met de Klankbordgroep bespreken”, zegt Klein. Ook al is de Hoofdweg officieel klaar, er blijft werk aan de winkel in de dorpskern van Rilland.

Foto: Wethouder Maarten Both, met kinderen van bassisschool De Horizon, in een trapskelter.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden