Tropische bos Omnium Goes verdwijnt – oerwoud wijkt voor onderwijs

GOES – Het tropische bos van het sport-, recreatie- en onderwijscomplex Omnium in Goes verdwijnt. Op die plaats komt de nieuwe vestiging van de groenopleidingen en het volwassenenonderwijs van Scalda. Als alles volgens verwachting verloopt, moet dat voor het schooljaar 2024-2025 gerealiseerd zijn. Geschatte kosten: een kleine 13 miljoen euro, die voor rekening van de gemeente komen.

Het tropische bos is de afgelopen jaren hét zorgenkind en hoofdpijndossier van Omnium en gemeente geweest. De bezoekersaantallen bleven tegenvallen, terwijl de kosten gestaag opliepen. Daar kwam de covid-crisis en dus een groter gebrek aan bezoekers nog eens bovenop.

Licht op groen

Gemeente, Omnium en Scalda hebben woensdagmiddag de plannen gepresenteerd voor een nieuwe invulling van de ruimte waar nu het tropische bos nog te vinden is. Het zal nog wel de nodige voeten in de aarde hebben voor het zover is. Allereerst moet het programma van eisen dat Scalda voor de ruimte heeft opgesteld moeten worden uitgewerkt. Er zal aan het einde van het jaar een kredietvoorstel richting gemeenteraad gaan. Pas als daar het licht op groen gaat en ook Omnium en Scalda zich helemaal kunnen vinden in de plannen, kan er aan de verbouwing begonnen worden. Het oorspronkelijke skelet van het gebouw blijft staan, waar de buitenkant en uiteraard een groot deel van het binnengedeelte worden aangepast.

Hart ophalen

Scalda was voor de groene opleidingen al enige tijd op zoek naar een nieuwe locatie of eventueel uitbreiding op de bestaande locatie aan het Stationspark in Goes. De school ziet op deze plek een prima mogelijkheid om onderwijs en praktijk direct met elkaar te combineren. Bij Omnium ligt het terrein Hollandsche Hoeve, waar onder meer de studenten dierverzorging, loonwerk, paardensport en -houderij en hoveniers hun hart kunnen ophalen. Vanaf het komende schooljaar zal ook het volwassenenonderwijs van Scalda (Vavo – nu nog gevestigd in Middelburg) worden ondergebracht in het gebouw in het Stationspark. Ook die tak van onderwijs zal dan – zodra klaar – mee verhuizen naar de nieuwe ruimte in Omnium. Alles bij elkaar (Groen en Vavo) gaat het om zo’n vierhonderd studenten.

Dubbel gevoel

Voor wat betreft de bomen en planten in het tropische bos die wegmoeten, gaan Omnium en Scalda Groen samen kijken hoe ze dat het beste kunnen doen. Omnium is aangesloten bij de Vereniging van Botanische Tuinen. Mogelijk kunnen bomen en planten daar worden herplaatst. Directeur van Omnium, Bart van den Heuvel, heeft een ‘dubbel gevoel’ bij het verdwijnen van het tropische bos. “Je ziet dat het nu een prachtige, groene omgeving is. Steeds meer mensen komen langs. Maar het is nooit geworden wat er van verwacht werd. Dan moet je realistisch zijn en een volgende stap zetten.”

Foto boven: Zo zou de ruimte waar nu het tropische bos in Omnium is gevestigd er van buiten uit kunnen komen te zien (bron: Goes Engineers BV)

Foto onder: Zo ziet de ruimte er nu van buiten uit (© Streekomroep De Bevelanden)

Luister hieronder naar de interviews die Peter van den Assem had hierover met Joost de Goffau (wethouder Goes), Hendrik-Jan van Arenthals (voorzitter bestuurscollege Scalda) en Bart van den Heuvel (directeur Omnium)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden