Uitslagen gemeenteraadsverkiezingen 2022

GOES – Met een enkele uitzondering zoals in Goes en Borsele zijn de verschillen in de Bevelandse gemeenten minimaal. Dit blijkt uit de definitieve uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Landelijk en ook lokaal bleef de opkomst bij de stembus achter.

Kapelle

In de gemeente Kapelle is de VVD de grootste partij, met 23,6 procent van de stemmen. Dat levert de partij vier zetels op, even veel als in 2018. De nummer twee is Gemeentebelang met 18,9 procent, gevolgd door de SGP met twee 17,3 procent. Deze verkiezingsuitslag levert de volgende zetelverdeling op: VVD is weliswaar de grootste, maar levert wel een zetel in. De liberalen gaan van vier naar drie zetels. De SGP stijgt van twee naar drie zetels. Gemeentebelang behoudt drie zetels.

Noord-Beveland

Hier is Noord-Bevelands Belang de grootste, met 32,5 procent van de stemmen. De VVD en SGP volgen met 16,2 en 13,8 procent. Door deze verkiezingsuitslag verandert er weinig. De NBB behoudt vier zetels en de VVD en SGP behouden hun twee zetels. Het boegbeeld van Noord-bevelands Belang, wethouder Pim Schenkelaars, had eerder aangekondigd zijn functie neer te zullen leggen. Tijdens de verkiezingsavond gaf Yvonne Maas, lijststrekker en fractievoorzitter, aan zijn functie over te zullen nemen en ‘de kar te gaan trekken’.

Reimerswaal

Zoals verwacht bleef de SGP de grootste partij. De partij van wethouder Maarten Both pakte nog een extra zetel en staat nu op acht zetels. Ook Leefbaar Reimerswaal boekte een zetel winst. De ChristenUnie verloor een zetel. De andere partijen hadden nagenoeg procentueel hetzelfde aantal stemmen als bij de laatste verkiezingen in 2018.

Bron: Omroep Zeeland, gemeente Kapelle, gemeente Noord-Beveland, gemeente Reimerswaal

Foto; Pixabay 

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden