Van Merrienboer over lockdown: ‘Zware boodschap die onverwachts komt’

We zijn weer compleet in lockdown, vanaf vandaag, zondag 19 december. En dat allemaal vanwege de oprukkende omikronvariant. Had je al grote plannen voor de feestdagen, dan zal je die waarschijnlijk moeten wijzigen. ‘Ingrijpend, teleurstellend, een zware boodschap die toch onverwachts komt’, noemt Erik van Merrienboer het. De voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland en burgemeester van de gemeente Terneuzen legt de reden van deze, toch wel plotselinge, lockdown aan de Zeeuwen uit. 
‘Deze maatregelen zijn nu echt noodzakelijk om te voorkomen dat we straks in grote problemen komen door de nieuwe coronavariant omikron. Want wat we al weten over deze nieuwe variant is heel zorgelijk. En die zorgen nemen de laatste dagen ook heel snel verder toe.’

De omikronvariant verspreidt zich veel sneller dan de huidige deltavariant. ‘Dat zien we al op andere plekken’, aldus Van Merrienboer, ‘en we weten inmiddels ook dat de bescherming van onze eerste en tweede vaccinatie hiertegen minder goed is dan we zouden willen. Dat maakt de kans heel groot dat er snel meer mensen in het ziekenhuis behandeld moeten worden. Terwijl onze zorgketen al onder erg grote druk staat.’

‘De rem moet nu snel hard ingetrapt worden, om daarmee straks ergere problemen en een langere nasleep te voorkomen.’

‘De avondlockdown van de afgelopen weken werkte goed tegen de oude virusvariant. Daarom zien we de gemiddelde cijfers ook dalen. Maar met de huidige maatregelen kunnen we de nieuwe variant helaas echt onvoldoende tegenhouden. Dat laten de prognoses al duidelijk zien. We zagen bij eerdere golven hoe belangrijk snel ingrijpen is als we dit soort slechte vooruitzichten hebben. Daarom zijn deze scherpe maatregelen nu direct zo dringend nodig. De rem moet nu snel hard ingetrapt worden om daarmee straks ergere problemen en een langere nasleep te voorkomen.

Dat vraagt van ons allemaal om terughoudend te zijn. Door zoveel mogelijk thuis te blijven. En ook door plannen die we in deze decembermaand misschien al hadden, bij te stellen en het reizen te beperken. Hoe lastig dat ook is en hoe graag we ook elkaar in deze tijd ontmoeten. Deze nieuwe situatie zorgt voor risico’s die we opnieuw alleen door ieders inzet en met elkaar kunnen verkleinen.’

Maatregelen en dringende adviezen vanaf zondag 19 december

Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
Houd overal 1,5 meter afstand.
Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.
Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.
Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.
Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.
Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.

Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Kijk voor meer informatie op www.zeelandveilig.nl/meldingen/zeeuwse-maatregelen-coronavirus

 

-Dit is een bericht van GO-RTV- 

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden