Van uitvaart tot Pater Moeskroen: Coby Knip heeft het allemaal meegemaakt bij De Vriendschap

KATS – Na 38 jaar neemt ze vanavond afscheid: wijkhuisbeheerder Coby Knip. Jarenlang was ze hét gezicht van Dorpshuis De Vriendschap in Kats, waar mensen lief en leed met elkaar deelden. Van de Oranjevereniging tot jeugdgezelschappen, van sport- tot kaartclubs… allemaal bezochten ze het gebouw en generaties zijn opgegroeid en groot geworden in De Vriendschap. 

door: Han Verbeem

Coby moet er nog een beetje aan wennen. Altijd was zij het die zorgde voor anderen, een oogje in het zeil hield en bezoekers met de auto naar huis bracht als die een glaasje teveel hadden gedronken. Maar vanavond staat zij zelf in het voetlicht, met een feestelijke afscheidsbijeenkomst in het dorpshuis. Wát haar precies te wachten staat weet ze niet maar ze is stik nerveus, moet de vertrekkende beheerder toegeven. “Hoeveel mensen er komen? Geen idee, honderd of misschien wel meer.” Coby wacht het allemaal wel af.

Opmerkelijk

Terugblikkend op een periode van bijna vier decennia noemt ze de meest opmerkelijke gebeurtenissen die haar altijd bij zullen blijven. Zoals de inwoonster van Kats die na haar overleiden haar uitvaart bij De Vriendschap wilde houden. “Ze was ongeneeslijk ziek en had niets met de kerk”, zegt ze. “Na een gesprek vroeg ze me: Coby, mijn uitvaart straks, kan dat soms bij jóu? Natuurlijk heb ik daar wel even over nagedacht, want tja, pást zoiets wel in een dorpshuis? Het is gelukkig allemaal goed gegaan”, zegt ze.

Springen en dansen

En dan het optreden van Pater Moeskroen, begin jaren negentig. Destijds had de vrolijkste folk-band van Nederland een nationale hit met het nummer Roodkapje. “Tweehonderd jongeren stonden hier te springen en te dansen. Wat een feest was dar”, lacht ze. Maar ook andere bekendheden gaven optredens bij Het Dorpshuis en zaten na afloop aan de bar bij Coby. Zoals acteur en zanger Willem Nijholt.

Vernieuwing Dorpshuis

Het afscheid van Coby valt nagenoeg samen met de vernieuwing van het dorpshuis. De gemeente Noord-Beveland wil het gebouw verduurzamen en mogelijk vervangen door nieuwbouw. Volgend jaar neemt de gemeenteraad daarover een beslissing. Waarschijnlijk blijft de naam De Vriendschap wel behouden, vernoemd naar het vroegere en inmiddels verdwenen dorpscafé van Kats. “Oorspronkelijk was het een schooltje en in 1984 is het een wijkhuis geworden, datzelfde jaar ben ik hier begonnen.” Ze heeft de ontwerptekeningen voor de nieuwbouw al gezien het het wordt er allemaal mooier op. “Meer open en toegankelijk.”

Nog niet weg

Na haar vertrek is Coby zeker niet weg bij De Vriendschap. “Ik blijf nier nog sporten en ook doe ik nog vrijwilligerswerk”, zegt ze. Het beheer van het wijkhuis gaat nu over naar twee vrijwilligers, in afwachting van komende ontwikkelingen. “Er komt een nieuwe beheersstructuur, waarschijnlijk met een stichting.” De tijden veranderen en misschien is het wel goed om te vertrekken, verzucht ze. “Dat biedt weer kansen voor nieuwe ontwikkelingen. Zo gaan die dingen, hè.”

De afscheidsbijeenkomst is vanavond (donderdag 1 september) vanaf 19.00 uur in wijkhuis De Vriendschap, Noordlangeweg 6 in Kats).

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden