Verbod vrachtwagens Buys Ballotstraat Goes nu definitief

GOES – De gemeente Goes zet een streep onder de proef met een vrachtwagenverbod in de Buys Ballotstraat. Metingen tonen aan dat er aanzienlijk minder zwaar verkeer door de straat komt. Het verbod voor vrachtwagens wordt daarom definitief.

Wat niet wil zeggen dat er geen enkele vrachtwagen meer door de Buys Ballotstraat zal rijden. Tijdens de proef lapten verschillende chauffeurs het verbod aan hun laars. Terwijl er zowel vanuit noordelijke als zuidelijke richting borden staan die duidelijk aangeven dat vrachtverkeer die straat niet in mag (zie foto boven).

Navigatiesysteem

Toch ziet het er niet naar uit dat er extra handhaving gaat plaatsvinden in de straat. De gemeente hoopt wel dat nu het vrachtwagenverbod definitief is, de producenten van navigatiesystemen dat zullen opnemen in hun software. Mogelijk leidt dat tot een verdere afname van vrachtverkeer in de straat.

Meer dan gehalveerd

Vanaf oktober 2020 heeft de gemeente drie keer metingen laten doen. Daar ging in maart van dat jaar een nulmeting aan vooraf. Bij de eerste werd in de Buys Ballotstraat 2,5 procent van het verkeer gevormd door vrachtwagens. Bij de derde meting was dat gedaald naar 1,7 procent. Ook het zeer zware vrachtverkeer (trucks met een oplegger of aanhangwagen) komt inmiddels minder vaak door de straat. Het percentage daalde van 0,75 naar 0,3: meer dan gehalveerd.

Van Hertumweg

De gemeente wilde per se niet dat andere straten met meer vrachtverkeer geconfronteerd zouden worden, vanwege het (proef)verbod in de Buys Ballotstraat. Daarom zijn ook op andere plaatsen metingen uitgevoerd: Van Hertumweg (nulmeting vóór de opening van de spoortunnel daar, de andere metingen na de opening), Kloetingseweg, Oostmolenweg, Middelburgsestraat, Van der Spiegelstraat en Fruitlaan. Alleen op de Van Hertumweg laten de metingen iets bijzonders zien. Aanvankelijk neemt het percentage zwaar vrachtverkeer dat via de spooronderdoorgang rijdt daar af. Het zakt van 0,7 procent (nulmeting) naar 0,2, maar stijgt naar 0,5 procent zodra de proef vrachtwagenverbod in de Buys Ballotstraat van start ging. Op de andere straten heeft dat verbod geen effect, zo laten de metingen zien.

Verslaggever Peter van den Assem sprak met wethouder Cees Pille over het besluit om het vrachtwagenverbod in de Buys Ballotstraat definitief te maken. Luister hieronder naar het interview.

foto: Dat vrachtverkeer de Buys Ballotstraat niet in mag is zowel vanuit noordelijke als zuidelijke richting duidelijke aangegeven (© Streekomroep De Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden