KAPELLE – Dick van der Heijde (59) kan op korte termijn zijn ziekenhuisbed verruilen voor zijn aangepaste woning. Althans daar ziet het wel naar uit. Dick was even een ‘zorgenkind’ en moest noodgedwongen vanwege personeelstekort in de Zorg verhuizen naar een bed op de IC-afdeling van het ADRZ in Goes.
Financiën en personeelstekorten in de Zorg stonden aan de wieg van de gedwongen verhuizing van Dick van der Heijde. Een noodkreet op sociale media van Dick zelf leverde veel empathie en deelacties maar in eerste instantie niet het gewenste resultaat: extra handjes aan zijn bed. Toch sorteerde de oproep op Facebook wel resultaat want het prikkelde lokale, regionale en niet in de laatste plaats de landelijke media. Het populaire SBS6 programma Hart van Nederland besteedde maandagavond in haar late uitzending uitgebreid aandacht aan de situatie van Dick.
Locked In Syndroom
In 1991 werd Dick die in Goes en wijde omgeving bekend stond als een creatieveling en bijzonder muzikant, getroffen door een herseninfarct. Er volgde een lange periode van onzekerheid voor familie, vrienden en bekenden. Dick was immers in coma en de vraag was of hij het wel zou redden en hoe? Uiteindelijk kwam Dick terug maar voor de buitenwereld was er veel aan hem veranderd. Dick bleek namelijk het Locked In Syndroom te hebben, een zeldzame toestand waarin ‘de patiënt’ als het ware opgesloten zit in zijn eigen lichaam. Hij is zich volledig bewust van alles wat rondom hem gebeurt maar kan niet meer communiceren of zichzelf bewegen.
Niet voor één gat te vangen
Dat Dick een doorzetter is staat buiten kijf. Hij zocht en vond een manier om met zijn omgeving te communiceren. Met familieleden en verzorgers wist Dick aan de hand van ‘knippertaal’ zelfs twee boeken uit te geven en heeft hij zijn muzikale carrière een draai gegeven en schrijft hij recensies over muziek. Dick praat met zijn oogleden. Door deze te bewegen, daaraan het alfabet te koppelen en een portie doorzettingsvermogen en engelengeduld weet hij zichzelf uit te drukken.
Noodkreet op Facebook
Het is maandag 25 juli, 17.35 uur. Op Facebook plaats Dick een oproep voor personeel. Hij legt uit dat door personeelstekort en overwerkte zorgverleners zijn 24-uurs zorg niet meer gegarandeerd kan worden. Dick heeft normaal een vast team die hem verzorgen en die roulerend 24-uur tot zijn beschikking staan. Ook Dick kan de dans van de perikelen in de Zorg niet ontspringen, zo schrijft hij. In de oproep laat Dick gelijk weten dat hij boos en teleurgesteld is dat hij als gezond man een bed op de Intensive Care afdeling van het ziekenhuis in Goes bezet. Het duurt niet lang of de reacties stromen binnen. Tekenen van medeleven, vraagtekens, boosheid maar vooral ook delen. Zo wordt Dick’s oproep in de dagen na plaatsing meer dan 400 keer gedeeld. Het sorteert effect.
Dertigtal verzorgers staan klaar
Een dertigtal mensen hebben zich aangemeld om Dick te helpen. Dick zelf denkt dat tien extra mensen genoeg moeten zijn. De kans van slagen is dus groot maar er zijn ook een aantal voorwaarden. De verzorgers van Dick dienen met zijn beademingsapparatuur om te kunnen gaan. Hiervoor is een digitale cursus beschikbaar met een examen in het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam. Die laatste heeft toestemming gegeven voor het afleggen van het examen in Zeeland.
Een spoedoverleg maandagavond tussen het team van Dick en zorgverzekeraar CZ heeft de hoop op een snelle terugkeer naar huis verder doen vergroten. Het persoonsgebonden budget van Dick plus een aantal toeslagen zouden de kosten voor zijn verzorging af kunnen dekken vermoedt CZ. De zorgverzekeraar voegt daar wel aan toe dat het allemaal net kostendekkend zal zijn maar in principe niet onmogelijk.
Al met al zou Dick binnen twee weken weer thuis moeten kunnen zijn; net op tijd om zijn 31-jarig Locked In jubileum op 31 augustus te kunnen vieren (Dick maakt hier ieder jaar melding van via zijn social media).
Foto: Facebook Dick van der Heijde