Vijf katholieke kerken op de Bevelanden moeten dicht

GOES – Het parochiebestuur van de rooms-katholieke kerken op de Bevelanden wil vijf van de acht kerkgebouwen sluiten. Tegen het eind van dit jaar moeten de kerken in Hansweert, ‘s-Heerenhoek en Lewedorp dicht zijn. Over drie jaar wordt gekeken welke twee andere kerken in de Zak van Zuid-Beveland volgen.

De keuze moet dan gemaakt worden tussen de kerken in Heinkenszand, Kwadendamme en Ovezande. Eén daarvan blijft open. Maar welke is nu nog niet bekend. Daarnaast blijven ook de kerken in Goes en Zierikzee open voor de rooms-katholieke Zeeuwen.
Het bestuur van de Heilige Pater Damiaanparochie, waar de gemeenten Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Reimerswaal, Kapelle, Goes en Borsele onder vallen, heeft vandaag haar kerkgangers ingelicht.

Teruglopend kerkbezoek en minder financiën

Net als andere parochies in het land hebben de kerken op de Bevelanden al jaren te kampen met teruglopend kerkbezoek, dalende inkomsten uit collectes, een teruglopend aantal priesters en pastoraal werkers en toenemende onderhoudskosten aan de kerkgebouwen. Om het hoofd boven water te kunnen houden, is het voornemen dus om in de nabije toekomst een vijftal kerken in de parochie te sluiten.
In mei wordt een definitief besluit genomen. Tot die tijd worden de wensen van de kerkleden geïnventariseerd.

16.000 geregistreerde katholieken

In het gebied van de Heilige Pater Damiaanparochie wonen ruim 16.000 geregistreerde katholieken, waarvan 400 daadwerkelijk naar de kerk gaan. Naast de acht eerder genoemde kerken bezit de parochie ook een toeristenkerk in Burgh-Haamstede, maar die is niet meegenomen in de plannen.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
 
Foto: RK Kerk Hansweert (© Streekomroep de Bevelanden)
 
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden