Voormalig jeugdinternaat Vliethoeve Kortgene alsnog in beeld voor opvang Oekraïeners

WISSENKERKE – Noord-Beveland wacht nog even met het plaatsen van vluchtelingenchalets op de voormalige sportvelden in Kortgene. Volgens burgemeester Meeuwisse is een betere locatie voorhanden: de voormalige jeugdopvang Vliethoeve, inmiddels particulier eigendom. “Het complex is op korte termijn geschikt te maken voor de ontheemden”, sprak ze donderdagavond de gemeenteraad toe. “Het ziet er heel kansrijk uit.”

door: Han Verbeem

De gemeente beschikt al over een opvang in een voormalige school in Wissenkerke maar er is behoefte aan extra huisvesting voor dertig vluchtelingen. De Vliethoeve nabij Geersdijk was al eerder in beeld maar de gemeente leek het niet eens te kunnen worden met de eigenaren. Inmiddels lijken de kansen te keren. Daarom heeft Meeuwisse de raad gevraagd voorlopig geen besluit te nemen over de sportvelden met een ontwikkelkrediet van ruim zeven ton. “Over twee weken is duidelijkheid of we er aan uit zijn met de Vliethoeve”, aldus Meeuwisse. 

Gemeentelijk en particuliere opvang

Het vroegere internaatgebouw is volgens Meeuwisse om diverse reden een betere opvanglocatie dan de nabijgelegen sportvelden aan de Galgendijk: de opvang is sneller te regelen, binnen een maand zouden de eerste Oekraieners er al terrecht kunnen. Het gaat om de opvang van vluchtelingen die al op het eiland zijn en huisvesting zoeken voor een periode van maximaal drie jaar. Als de plannen doorgaan, komen er in de Vliethoeve woningen voor diverse gezinsgroottes. Rondom het terrein zijn recreatievoorzieningen voor de Oekraiense vliuchtelingen en ook sluit de gemeentelijke opvang aan op een particulier opvangproject. De eigenaren van het complex willen zelf ook Oekraiense vluchtelingen huisvesten, buiten de dertig gemeentelijke opvangplaatsen. De Vliethoeve is sinds enkele jaren onderdeel van Landgoed Rijkcholt. 

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden