Yerseke krijgt getijdenklok en eyecatcher bij opknapbeurt havens

YERSEKE – Met het Masterplan havens Yerseke combineert de gemeente Reimerswaal het geplande groot onderhoud met een opwaardering van de visserij- en jachthavens. De werkzaamheden gaan in het najaar van start, als de gemeenteraad van Reimerswaal groen licht geeft.

door: Han Verbeem

Het Masterplan voorziet onder meer in een getijdenklok en twee uitzichtplatforms: één bij de Prinses Beatrixhaven en één bij de Prins Willem-Alexanderhaven. De eerste is in vorm vergelijkbaar met het bestaande platform in Rilland, bij de Westerschelde. Een dijk aan de Kijkuit, die geen waterkerende functie meer heeft, wordt afgegraven en biedt daarmee uitzicht op achterliggende de havens. Met de uitvoering van het Masterplan is in totaal zo’n 2,5 miljoen euro gemoeid, zo becijfert Both. Het deel voor groot onderhoud zit in de begroting maar als de raad akkoord gaat met de extra’s in het plan dan is daar volgens de wethouder wel extra geld voor nodig.

Eyecatcher

Ook krijgt Yerseke een nog nader te bepalen object als ‘eyecatcher’ langs het water. Het zou kunstzinnig. stedenbouwkundig en technisch hoogstandje worden – maar veel wil de wethouder er niet over kwijt. “Dan is de verrassing weg”, zegt hij.

Brug

Bij de samenstelling van het Masterplan heeft de gemeente gesprekken gevoerd met bewoners, de dorpsraad en met de havencommissies. Dat leidde tot aanpassing van de plannen. “We hadden eigenlijk het idee om bij het begin van de Prins Willem-Alexanderhaven een brug te plaatsen maar dat is ons in de gesprekken ontraden”, legt Both uit. “De stroming bij de havenmond is te sterk en dan zouden kleinere vaartuigen in de problemen komen.”

Wethouder Maarten Both over her Masterplan Havens Yerseke

Foto: Ook de Prinses Beatrixhaven en Prins Alexanderhaven krijgen een facelift met het Masterplan. (Gemeente Reimerswaal)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden