Yersenaren willen alternatieve locatie voor opvang Oekraïense oorlogsvluchtelingen

YERSEKE – Oplopende emoties tijdens de informatiebijeenkomst vanavond, over het geplande woonblok voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen aan de Hogeweg. Voor de gemeente is het voormalige trapveldje de enig realistische locatie, maar omwonenden zijn nog niet overtuigd. Zij willen liever het parkeerterrein Kijkuit als alternatief. Gemeentesecretaris Frans Marquinie belooft uiterlijk volgende week maandagavond hierover uitsluitsel: “U zet ons voor huiswerk.”

Door: Han Verbeem

De 102 vluchtelingen die nu nog op camping Zon & Zee verblijven kunnen daar niet overwinteren, zegt burgemeester José van Egmond. “Het Rijk heeft de gemeente de opdracht gegeven voor goede huisvesting te zorgen”, legt ze de circa vijftig aanwezigen uit. Die komt er, in de vorm van tijdelijke noodwoningen voor de duur van maximaal vijf jaar. De groep, voornamelijk Yersenaren van middelbare leeftijd en ouder, hoort de burgemeester gespannen aan.

Yerseke Moer

Van Egmond is zich terdege bewust van de zorgen van de omwonenden. Diplomatiek en weloverwogen kiest ze haar woorden. “Het vrije zicht over de natuur van de Yerseke Moer verdwijnt. Mensen vrezen overlast en weten niet wat ze kunnen verwachten. Ook willen ze het trapveldje niet kwijt”, zo somt ze de bezwaren op. Maar het gaat vooral om onwetendheid, zegt ze. Daarom organiseert de gemeente deze avond.
De burgemeester heeft ook met de vluchtelingen zelf gesproken, die nog geen half jaar geleden met open armen door de bevolking zijn ontvangen. Die vragen zich af of ze nog welkom zijn in Yerseke en dat zijn ze zeker, benadrukt ze. “Het was noodopvang voor weken. Maar de de weken werden maanden en uiteindelijk zullen het jaren worden. “Vanmiddag heb ik nog met het ministerie gesproken en we moeten rekening houden dat het merendeel van de vluchtelingen voorlopig niet terugkeert.”

Per direct beschikbaar

De Yersenaren willen vooral weten waarom juist voor deze plaats is gekozen. Projectleider Wim Huissen benadrukt dat veel meer locaties onder de loep zijn genomen, ook in andere delen van de gemeente Reimerswaal, zoals Rilland. Maar die vallen stuk voor stuk af. “Of de aansluiting op nutsvoorziening ontbreekt, of ze zijn geen gemeentelijk eigendom.” Het trapveldje aan de Hogeweg is dat wel én per direct beschikbaar.
Na de presentaties krijgen de aanwezige omwonenden in de zaal de uitnodiging om in groepjes met elkaar in gesprek te gaan, “om input te verzamelen waarmee de gemeente aan de slag kan.” Enkele aanwezigen wachten dit niet af en verlaten met rood aangelopen gezichten de zaal. De overgrote meerderheid gaat toch onderling het gesprek aan en wil vooral meer weten over de plannen.

Zweedse noodlokalen van houtskeletbouw

Het geplande tweelaags woonblok bestaat uit hergebruikte Zweedse noodlokalen van houtskeletbouw. De houten voorgevels krijgen een donker gebeitste afwerking, in de stijl van traditionele Zeeuwse boerenschuren. Geen deuren aan de straatzijde, de trappen en voordeuren zijn aan het binnenplein van het complex.
De groepen buigen zich fel discussiërend over de ontwerptekeningen, ook raadsleden schuiven aan om de meningen aan te horen. Voor de aanwezige pers is echter geen plaats aan tafel. “We willen morgen geen quotes van inwoners in de media terugzien”, benadrukt gemeentesecretaris Frans Marquinie. De gesprekken moeten vrij en ongedwongen zijn.

Pap niet gestort

Na een korte schorsing constateert Marquinie dat een overgrote meerderheid van de aanwezigen een alternatieve locatie wil. Hij belooft de Yersenaren uiterlijk maandag uitsluitsel te geven over de kansen voor parking Kijkuit achter de Koningin Julianahaven. “De pap is zeker nog niet gestort”, merkt hij op. Het vervolg komt volgende week, als de Reimerswaalse gemeenteraad het herhuisvestingsplan bespreekt. Dan moet duidelijk zijn waar het gebouw komt te staan. Zeker is wel dát het er komt. “We staan hiervoor als gemeente aan de lat”, zegt burgemeester Van Egmond.
 
Foto boven: parkeerterrein bij Kijkuit geniet de voorkeur van inwoners van Yerseke voor de bouw van noodwoningen (© Streekomroep de Bevelanden)
Foto onder: beoogde plaats gemeente Reimerswaal voor de bouw van noodwoningen aan de Hogeweg (© gemeente Reimerswaal)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden