Zanddijk moet waterkerende functie behouden: ‘Deze dijk heeft Yerseke droog gehouden’

YERSEKE – Grote zorgen bij het Reimerswaalse raadslid Andries Jumelet. Hij vreest dat de provincie de waterkerende functie van de Zanddijk bij Yerseke wil schrappen. Dat mag niet gebeuren, vindt Jumelet: “Deze dijk heeft Yerseke altijd droog gehouden.” Dinsdag wil Jumelet duidelijkheid in de gemeenteraad.

door: Han Verbeem

Volgens het raadslid van ChristenUnie heeft de Zanddijk weliswaar geen hoofdrol bij de waterkering van Yerseke en omgeving. maar als de dijken van de Oosterschelde het bij stormvloed zouden begeven dan is de dijk van levensbelang. “In de stormnacht van 1953, nu 69 jaar geleden, heeft de Zanddijk het uitgehouden en daardoor is Yerseke gespaard gebleven van overstromingen”, benadrukt hij.

Omgevingsverordening

“In de nieuwe Ontwerp Omgevingsverordening Zeeland, die 1 juli van kracht wordt, wordt de Zanddijk niet meer als secundaire of regionale waterkering aangeduid”, aldus Jumelet. Hij wil van wethouder Maarten Both weten of de functies zijn opgeheven. “Aangezien de gemeente een vertegenwoordiger heeft in de ambtelijke werkgroep Zanddijk, waarin ook de Provincie en het waterschap deelnemen, zal dit bij u bekend moeten zijn”, merkt het raadslid op.

Ontsluitingsweg

De functie van de Zanddijk staat ter discussie, nu de ontsluiting van Yerseke aan de orde is. Dorpsbewoners willen de aanleg van een nieuwe rondweg ten oosten van het dorp, de zogeheten ‘rode variant’. Maar de provincie geeft de voorkeur aan een verbreding van de bestaande zanddijk.

Felle protesten

Eerder sprak de raad van Reimerswaal zich tot tweemaal toe uit vóór dijkverzwaring, ondanks felle protesten uit de samenleving. Een nieuwe rondweg zou volgens SGP en Leefbaar Reimerswaal té duur en niet realistisch zijn. Jumelet heeft echter becijferd dat een aanpassing van de bestaande weg minstens evenveel kost als de aanleg van een nieuwe weg én bovendien langer zal duren. De kostenverdeling had, na eerder uitstel, deze maand in de gemeenteraad besproken moeten worden – maar het college heeft nóg meer tijd nodig voor het raadsvoorstel.

Foto: Streekomroep de Bevelanden (Han Verbeem)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden