Zeeuwse Parel voor GSA Lodewijk College in Terneuzen

GOES / TERNEUZEN – Het GSA Lodewijk College in Terneuzen heeft de Zeeuwse Parel 2021 gewonnen. De prijs van het Zeeuwse LHBT-netwerk is bedoeld voor een persoon of organisatie die zich inzet om de acceptatie van seksuele diversiteit in Zeeland te bevorderen. De uitreiking was in Podium ’t Beest, met muziek, jeugdtheater, diva’s en een bijzonder Zeeuws weerzien.

door: Han Verbeem

Voorafgaand aan de uitreiking waren de drag diva’s Heisa Jinx en Hoax Lebeau te zien. Het zijn de artiestennamen van van een duo dat professionele dragoptredens geeft. Extravagant, expressief en overweldigend zetten ze een wervelende show neer. Tegenover het publiek van podium ’t Beest zijn ze zeer openhartig. “We kunnen in drag he-le-maal onszelf zijn, we hoeven echt nérgens mee te houden”, zegt Hoax Lebeau (35). “En ja, ik ben gewoon een verwijfde flikker. En dat is helemaal okee.”

Geen vanzelfsprekendheid

Jezelf kunnen zijn, dat is voor LBTI’ers in Zeeland geen vanzelfsprekendheid. Voor Heisa Jinx (39) was dat twintig jaar geleden niet anders, in het conservatieve en zeer gereformeerde Yerseke. Heisa wist al op jonge leeftijd dat-ie op jongens valt. Tijdens het voetballen ging de belangstelling vooral uit naar natuur en bloemetjes, zonder oog voor het spel. Later, in de puberteit, wilde Heisa er vooral bij horen en probeerde zich staande te houden in een heterogerichte samenleving. “Ik had vriendinnetjes, ging met ze naar bed, maar wist eigenlijk al dat ik anders was.”

Eigen identiteit

Tijdens een avondje stappen met vrienden in Antwerpen ontdekte hij het homo-uitgaansleven én zijn eigen identiteit als homo. “Ik kwam dezelfde avond nog uit de kast”, zegt Heisa. “Toen mijn moeder bij mijn thuiskomst vroeg hoe mijn avond was, zei ik: ik ben gay.” Binnen mum van tijd wist de hele familie het.

Heisa’s vader had aanvankelijk moeite met de coming out van zijn zoon. Maar maandagavond zijn de ouders in de zaal aanwezig, als toeschouwers. Voor Heisa, die inmiddels als DJ een leven in Amsterdam heeft opgebouwd, is het Zeeuwse weerzien een bijzonder moment: “De cirkel is nu rond.”

Zeeuwse Parel 2021

Tijdens de Coming Out-bijeenkomst in Goes is maandagavond ook de Zeeuwse Parel 2021 uitgereikt, door vertrekkend LHBTI-netwerkvoorzitter Stefano Frans. De trofee is voor het GSA (Gender Sexuality Alliance) van het Lodewijk College in Terneuzen. Een school met meer dan tweeduizend leerlingen, die volgens de jury een belangrijke voorbeeldfunctie heeft.

Overige genomineerden

Ook in de race voor de prijs waren Nihalia Blanken (jongerenproject Queer in de Stad) en Eveline van de Putte (Roze Ouderen). Voorafgaand aan de prijsuitreiking waren optredens van de zangformatie Boys won’t be Boys en van een jeugdtheatergroep (12-20 jaar), die een serie monologen bracht gebaseerd op eigen verhalen de van de jongeren. “Het is heel mooi om jezelf te kunnen zijn omdat je anders niet gelukkig bent”, legt één van hen uit.

Foto: De prijswinnaars, het GSA van het Lodewijk College in Terneuzen. Rechts op de foto: LHBTI-netwerkvoorzitter Stefano Frans.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden