Zorg bij GGD Zeeland over Covidrisico’s in Reimerswaal: ‘Ik zou me toch wel laten vaccineren’

GOES / YERSEKE – De coronacijfers stijgen weer in Zeeland en in de Bevelanden is extra zorg, met name in de gebieden met een lage vaccinatiegraad zoals de gemeente Reimerswaal- waar slechts 59 procent van de inwoners boven de 12 jaar twee prikken heeft gehad. “Het is voor iedereen een vrije keuze, maar ik zou me toch wel laten vaccineren”, zegt Caroline Koop van GGD Zeeland.

door: Han Verbeem

De RIVM heeft deze week de noodbel geluid: vier van de vijf landelijke Covid-opnames op de IC’s betreft mensen die zich niet hebben laten vaccineren. Ook in Zeeland neemt het aantal besmettingen toe. Want de provincie kleur rood op de Europese Covid-kaart – meldt Omroep Zeeland donderdag: vorige week testten 518 Zeeuwen positief op een coronavirus. Een verdubbeling ten opzichte van een week eerder.

De vaccinatiegraag in Zeeland ligt gemiddeld op 78 procent, van de bevolking van 12 jaar en ouder. Borsele (76 procent) ligt nét onder het gemiddelde, Kapelle zelfs erboven met 82 procent.

Druk is groot

GGD-directeur Joke Gaemers pleitte dinsdag nog in de Kapelse gemeenteraad voor méér geld, want de druk op de organisatie is groot. In 2015 heeft GGD Zeeland een forse reorganisatie uitgevoerd waarbij flink in het personeelsbestand is gesneden. “Corona drukt ons nu weer met de neus op de feiten”, aldus Gamers. Er zijn té weinig mensen om het vele werk goed uit te kunnen voeren. Dat beaamt ook Carolien Koop, Covid-deskundige bij GGD Zeeland. “We zijn weliswaar flexibel in het af- en opschalen van onze organisatie”, zegt ze. Maar nu er weer is afgeschaald zal er minder aandacht besteed kunnen worden aan bronnen- en contactonderzoek bij Covidbesmettingen.”

Lastig te voorspellen

Hoe de situatie in Reimerswaal zich verder zal ontwikkelen is niet duidelijk. Inwoners wijzen om persoonlijke en religieuze reden vaccinatie van de hand. “Of dat met de nieuwste stijgingen zal veranderen? Menselijk gedrag is lastig te voorspellen”, zegt Koop. En, benadrukt ze: immuniteit tegen Covid19 ontstaat niet alleen door vaccinatie, ook mensen die al eerder zijn besmet hebben een grotere weerstand opgebouwd. Toch laten voorbeelden elders zien, zoals in Staphorst, dat er in gebieden met lage vaccinatiegraad meer ziekenhuisopnames te verwachten zijn.

Foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden